Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan bir devlet üniversitesidir.
1926 yılında Ankara'da kurulmuştur. Sanat eğitimi alanında Cumhuriyet tarihinin öncüsüdür. Büyük Türk ressam ve heykel sanatçılarının pek çoğu buradan mezundur. Türkiye'nin en büyük ve köklü Eğitim Fakültesi'ne sahiptir. Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk Fakülteleri Türkiye çapında öne çıkmıştır. Mevcut 5 kampüse sahiptir ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ve Ankara Akyurt ve Polatlı'da yeni kampüsler kurulması planlanmaktadır[7][8][9]. Bunlar:
Beşevler Kampüsü
Emek kampüsü,
Maltepe Kampüsü
Gölbaşı Kampüsü
Çubuk Kampüsü
Bunların dışında Gazi Üniversitesinin Ankara Ostim, Çankaya, Kızılay bölgeleri ve Ankara Polatlı ve Beypazarı ilçelerinde de Meslek Yüksek Okulları ve Yüksekokulları bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi rektörlüğüne; 6 Ağustos 2012 tarihinde göreve başlayan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Büyükberber atanmıştır.
1926 - 1982: Enstitü Dönemi
Gazi Üniversitesi Rektörlüğü
Gazi Üniversitesinin kuruluşu Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Ankara'da bir enstitü kurulması girişimiyle başlar. Kurulacak bu enstitünün temel amacı yeni Türkiye'nin öğretmen ihtiyacını karşılamaktır.[10] 1926 yılında Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü olarak Konya'da açılan okul, 1924 yılında Ankara'da açılan Musiki Muallim Mektebi ve Gazi Erkek İlk Muallim Mektebi birleştirilir ve günümüzde Gazi Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan bina Orta Muallim Mektebi ve Gazi Terbiye Enstitüsü adını alır, Musiki Muallim Mektebi de Enstitü'ye bir bölüm olarak eklenir. Daha sonraki yıllarda Okul, bünyesinde açılan pedagoji ve filoloji bölümleriyle kısa sürede öğretmen yetiştirmede ülkenin öncü ve önder bir eğitim kurumu olur. Adı 1929 yılında 'Gazi' adı başa getirilerek Gazi Orta Muallim Mektebi olarak değiştirilir ve 1976 yılına kadar bu adla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren okul, 1976 yılında ise Gazi Eğitim Enstitüsü adını alır.
Gazi Eğitim Enstitüsüne bağlı olarak Müzik Eğitimi Bölümü 1937 yılında, 1941 yılında Fransızca Eğitimi, 1944 yılında İngilizce Eğitimi bölümü açıldı.1979 yılında yapılan düzenlemeler sonucu eğitim süresi 4 yıla çıkarıldı ve Gazi Yüksek Öğretmen Okulu olarak değiştirildi.[10]
1968 yılında kurulan Ankara Diş Hekimliği Yüksekokulu olarak kurulan Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 1978 Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlanmış ve adı Diş Hekimliği Fakültesi olarak değiştirilmiş ve Gazi Üniversitesine bağlanmıştır.
Gazi Üniversitesi Türkiye'nin öğretmen yetiştiren ilk eğitim kurumudur.[10][11]
1971 yılında Ankara Eczacılık Özel Yüksek Okulu Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne başlanmıştır. 1979 yılına kadar Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Eczacılık Yüksekokulu olarak eğitimini sürdüren okul, 1979 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Eczacılık Fakültesi adını almıştır. 1982 yılında ise Gazi Üniversitesi bünyesine Eczacılık Fakültesi olarak alınmıştır.
1976 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı olarak Ankara'da kurulan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr.Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde eğitim öğretime başlar. 1984 yılında yapımı başlanan bügünkü Gazi Üniversitesi Hastane binası 30 haziran 1986'da bitirilir ve Tıp Fakültesi Dr. Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesinden ayrılarak yeni hizmet binasına taşınır.
1982 - 2006
1926 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü olarak kurulan Gazi Eğitim Enstitüsü 1982 yılında 2809 sayılı kanunla,[12] Gazi Üniversitesine dönüştürülür. Gazi Üniversitesinin çatısı altında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi, Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları yer alır.
1966 yılında Ankara'da öğretime başlayan "Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu" ve 1967 yılında öğretime başlayan "Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu" ardından, 1968 yılında "Anadolu Kimya Mühendisliği Özel Yüksek Okulu" açılır. Bu üç yüksek okul, 1971 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin bünyesine katılıp, "Ankara Mühendislik ve Mimarlık Yüksek okulu" olarak birleştirilmiş ve aynı yıl kurulan "Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine" bağlanmıştır. Akademi, daha sonra 1982 yılında kurulan Gazi Üniversitesi bünyesine alınmış ve Mühendislik Mimarlık Fakültesi çatısı altında eğitim ve öğretime devam etmiştir
Ankara'da 1955 yılında eğitime başlayan Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1971 yılında yürürlüğe giren 1472 sayılı yasa gereği, kendisine muadil özel yüksekokulların bağlanması ile eğitim-öğretim kapasitesini genişletmiştir. Akademiyi oluşturan Ekonomi, İşletme, Maliye ve Yönetim Bilimleri Fakülteleri, Mali Bilimler ve Muhasebe Yüksekokulu ile Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, 1982 yılında Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin değiştirilerek kabulüne dair 2809 sayılı kanunla, Gazi Üniversitesi bünyesine alınarak bugünkü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni oluşturmuştur.
1968 yılında Anadolu Eczacılık Özel Yüksekokulu olarak faaliyete başlayan okul 1982 Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi adıyla üniversiteye bağlanmıştır.
1926 yılında Ankara merkezli olarak kurulan Gazi Üniversitesi, Ankara ili dışında da eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmiş, bu bölgelere fakülteler, yüksek okullar ve meslek yüksek okulları kurmuştur. Bu okulların büyük bölümü 2006 yılında kurulan yeni üniversitelerin temellerini oluşturmuştur. Kuruluş yıllarında 9 fakülte, 12 yüksek okul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran Gazi Üniversitesi 2006 yılına gelindiğinde Türkiye'nin çeşitli illerine yayılmış 25'den fazla fakülte[13] ve 20 den fazla yüksek okul ve meslek yüksekokulu ile eğitim faaliyetlerine devam etmekteydi. Bu okular 2006 yılında kurulan Ahi Evran Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitelerinin temellerini oluşturmuştur.
Ana madde: Gazi Üniversitesi Ankara Dışı Eski Kampüsleri
Sanat eğitimi alanında öncü olan Gazi Üniversitesi 2005 yılında kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi ile sanat alanında öncü üniversiteler arasında yer almaya devam etmiştir.[14]
Beşevler'de yer alan fakülteleri ve merkez kampüsü yaklaşık olarak 450 bin m2 bir alan üzerine kurulmuştur. Ayrıca Emek'de 11,624 m2; Maltepe'de 21,184 m2, Çubuk'da 689,638 m2 ve Gölbaşı'nda 318 bin m2 olmak üzere dört ayrı yerleşkesi daha bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi ayrıca 2010 yılında Ankara Polatlı'ya yeni bir kampüs kurmuş ve Fen Edebiyat Fakültesi açmıştır.[15] Öğrenci alımına 2010-2011 eğitim öğretim yılında başlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne de sağlık alanında kampüs kurulması hazırlıkları devam etmektedir.[16] Gazi Üniversitesi Türkiyenin en köklü Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültelerine sahiptir.[15][17]
Gazi Üniversitesi şu an 21 fakülte, 7 enstitü, 1 Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, 4 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu ve 48 araştırma ve uygulama merkezi ile eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.[18]
Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olan Gazi Üniversitesi Ankara'nın merkezinde yer alan bir şehir üniversitesidir.
Ayrıca bakınız: Avrupa Üniversiteler Birliği
2006 - günümüz
2006 yılında Ankara dışı okulların Gazi Üniversitesinden ayrılması ve yeni açılan üniversitelere bağlanması sonucu fakülte sayısı 16'ya yüksek okul sayısı 4'e meslek yüksek okulu sayısı ise 8'e düşmüştür.
2008 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulmuştur.
2009 yılında Eğitim Fakültelerinde yapılan düzenlemeler sonucu Teknik Eğitim Fakültesi Teknoloji Fakültesi'ne, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Turizm Fakültesi'ne, Mesleki Eğitim Fakültesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi'ne dönüştürülmüştür.Yine aynı yıl 3 Ekim 2009 tarihinde Gazi Üniversitesi Senatosu tarafından alınan kararla [19] Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi eski adıyla Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi iki ayrı fakülte haline getirilmiştir. 2009 yılında Ostim Meslek Yüksek Okulu'nun açılmasıyla meslek yüksek okulu sayısı 9' a yükselmiştir.
Gazi Üniversitesi 2013 yılı itibarı ile 21 fakülte, 7 enstitü, 1 Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, 4 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu ve 48 araştırma ve uygulama merkezi ile eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.[18]
Rektörlük Binası Tarihçesi
Mimar Kemaleddin
Gazi Üniversitesinin merkez yerleşkesinde bulunan Gazi Üniversitesi Rektörlük binasının temeli 8 Ağustos 1927 yılında atılmış ve 1930 yıllarda da bitirilmiştir. Gazi Eğitim Fakültesi birçok eseri bulunan Mimar Kemalettin'in son eseridir. Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 1984 yılında aldığı kararla Gazi Üniversitesi'ne devredilen bu bina, bugün üniversitenin Rektörlüğü, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı, laboratuvarlar, Resim Heykel Müzesi ve Sanat Galerisi olarak kullanılmaktadır, ayrıca binanın üstünde bir gözlemevi bulunmaktadır; ancak şu an faaliyette değildir. Ankara'nın mimarisi ve tarihini yansıtan bina ve mimarı Mimar Kemalettin'in portresi 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle giren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dokuzuncu emisyon banknotlarından olan 20 Türk Lirası banknotunun arka yüzünde kullanılmıştır.
Üniversitesi Yapısı
Akademik profil
Üniversitede 901 profesör, 451 doçent, 678 yardımcı doçent, 410 öğretim görevlisi, 1180 araştırma görevlisi, 242 okutman ve 172 uzman olmak üzere toplam 4034 öğretim elemanı görev yapmaktadır.[4][20] Ayrıca 3468 idari personeli bulunmaktadır. Üniversite ön lisansta 5 bin 642 ve lisans eğitiminde 46 bin 387 olmak üzere yüksek lisans ve doktora programlarında ise 16 bin 422 öğrencisi ile Gazi Üniversitesi, Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden birisidir.
Gazi Üniversitesinde farklı ülkelerden yabancı öğrenciler de eğitim görmektedir. Türk Cumhuriyetleri, akraba ve topluluklardan gelen 1500'den fazla öğrencisi ile Gazi Üniversitesi yurt dışından en çok öğrenci kabul eden üniversitelerden biridir.[1]
Gazi Üniversitesi Türkiye'deki üniversiteler arasında, uluslararası yayın sayısı sıralamasında Web of Science, SCI, SSCI, A&HCI''ye ön sıralarda yer almaktadır.[5][6][20][21][22][23][24]
2010 Webometrics verilerine göre Gazi Üniversitesi Türkiye üniversiteleri arasında 5. (1.ODTÜ,2.Boğaziçi, 3.Bilkent, 4.İTÜ); dünya üniversiteleri arasında ise 857. olmuştur.[25]
2009 ÖSS'de ilk 500'den 132 kişi Gazi Üniversitesini tercih etmiştir.[26] 2008 yılında tüm üniversitelerde SCI+SSCI+AHCI'te yayınlanan makalelerin sayısına göre Gazi Üniversitesi 4. sırada yer almıştır.[21] 2008 ÖSS'de ilk 500'den 173 kişi Gazi Üniversitesini tercih etmiştir.[27] 2007 ÖSS verilerine göre ilk 500'den 191 kişi Gazi Üniversitesini tercih etmiştir.[28] 2006 ÖSS verilerine göre ilk 500'den 81 kişi Gazi Üniversitesini tercih etmiştir.[29]
2004 yılı içerisinde Citation Index'te taranan dergilerde çıkan 496 makale ile Gazi Üniversitesi Türkiye sıralamasında 6., 2005 yılında 742 makale ile 4., 2006 yılında 694 makale ile 5. sırada, 2007 yılında ise 865 makale ile 4. sırada yer almıştır.[5]
2007 yılında Web of Science'de yer alan yayın sayısına göre Türkiye'deki üniversiteler arasında, uluslararası yayın sayısı sıralamasında ilk 4' de, 2008 yılı Web of Science'de yer alan yayın sayısı verilerine göre ise 3. sırada yer almıştır.[5]
Gazi Üniversitesi Farabi Öğrenci Değişimi programında en çok tercih edilen ve en çok öğrenci kabul eden üniversitedir. 2009–2010 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi için 430 öğrenci Farabi öğrencisi olmak için başvurmuş, bu öğrencilerin 254'ü Gazi Üniversitesi'ni tercih etmiştir. 2009-2010 Eğitim Öğretim yılı Bahar Dönemi için 388 öğrenci Farabi öğrencisi olmak için başvurmuş, bu öğrencilerin 162'si Gazi Üniversitesini tercih etmiştir.[30]
URAP Araştırma Laboratuvarının 9 farklı kritere göre Temmuz 2011 yaptığı araştırma istatistiklerine göre Gazi Üniversitesi Türkiye'deki üniversiteler arasında Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ardından 5. sırada yer almıştır.[31][32] Aynı araştırmaya göre Gazi Üniversitesi mühendislik alanında 3., sosyal bilimler alanında 4.,temel bilimler alanında 4., tıp alanında 5. ve yaşam bilimleri alanında 4. sırada yer almıştır.[32]
Üniversite Yönetimi
Rektör: Prof. Dr. Süleyman BÜYÜKBERBER
Rektör Yardımcıları:
Prof. Dr. Mehmet TÜRKER
Prof. Dr. İbrahim USLAN
Prof. Dr. Hakkı ACUN
Rektör Danışmanları:
Prof. Dr. Can Elmar BALAS
Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN
Prof. Dr. Uğur COŞKUN
Prof. Dr. Emin KURU
Prof. Dr. Şule ÇİVİTÇİ
Prof. Dr. Diclehan KILIÇ
Doç. Dr. Ahmet TAYFUN
Doç. Dr. Paşa Tevfik CEPHE
Doç. Dr. Mustafa İsmail KAYA
Doç. Dr. Abdullah TOGAY
Yrd. Doç. Dr. İsmail CANSIZ
Yrd. Doç. Dr. Mesut DÜZGÜN
Akademik Birimler
Fakülteler:
Teknik Eğitim Fakültesi
Dekan: Cemil ÇETİNKAYA
Tıp Fakültesi
Dekan: Mustafa BENEKLİ (V.)
Gazi Eğitim Fakültesi
Dekan: Hayati AKYOL
Fen Fakültesi
Dekan: Şeref OKUDUCU
Edebiyat Fakültesi
Dekan: Altan ÇETİN
Hukuk Fakültesi
Dekan: M. Fadıl YILDIRIM
Mühendislik Fakültesi
Dekan: Metin Uymaz SALAMCI
Mimarlık Fakültesi
Dekan: Mahmut ÖZBAY (V.)
Eczacılık Fakültesi
Dekan: İsmail Tuncer DEĞİM
Diş Hekimliği Fakültesi
Dekan: Necmi GÖKAY
Güzel Sanatlar Fakültesi
Dekan: Alev ÇAKMAKOĞLU KURU
Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi
Dekan:
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Dekan: M. Mithat ÜNER
İletişim Fakültesi
Dekan: Zakir AVŞAR
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Dekan: Nevin ŞANLIER
Sanat ve Tasarım Fakültesi
Dekan: Tuba VURAL
Teknoloji Fakültesi
Dekan:Yusuf ÖZÇATALBAŞ
Turizm Fakültesi
Dekan: Kurban ÜNLÜÖNEN
Polatlı Fen - Edebiyat Fakültesi
Dekan: Şeref OKUDUCU
Enstitüler:
Fen Bilimleri Enstitüsü
Enstitü Müdürü: Şeref SAĞIROĞLU
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Enstitü Müdürü: Hikmet KAVRUK
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Enstitü Müdürü: Servet KARABAĞ
Bilişim Enstitüsü
Enstitü Müdürü: Nurettin TOPALOĞLU
Kazaları Araştırma ve Önleme Enstitüsü
Enstitü Müdürü: Mesut DÜZGÜN
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Enstitü Müdürü: Mustafa KEREM
Güzel Sanatlar Enstitüsü
Enstitü Müdürü: Aysen SOYSALDI
Devlet Konservatuvarı:
Türk Müziği Devlet Konservatuvarı
Müdür: Gülçin YAHYA KAÇAR
Yüksek Okullar:
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Müdür: Özbay GÜVEN
Yabancı Diller Yüksekokulu
Müdür: Abdülvahit ÇAKIR
Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu
Müdür: Mehmet ARSLAN
Tapu Kadastro Yüksekokulu
Müdür: Serdar ALTINOK
Meslek Yüksek Okulları:
Beypazarı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Müdür: Can ŞAHİN
Adalet Meslek Yüksekokulu
Müdür: İbrahim AYDINLI
Polatlı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Müdür: Suzan ŞEREN KARAKUŞ
Maliye Meslek Yüksekokulu
Müdür: Suna BAŞAK
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Müdür: Bahtiyar BAKIR
Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu
Müdür : Rıdvan BAYIRLI
Atatürk Meslek Yüksekokulu
Müdür: Veysel ÖZDEMİR
Ankara Meslek Yüksekokulu
Müdür: Kemal ERŞAN
Gazi Meslek Yüksekokulu
Müdür: Abdulmecit GÜLDAŞ
Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu
Müdür: Abdulmecit GÜLDAŞ
Ostim Meslek Yüksekokulu
Müdür: Ahmet ÖZDEMİR
Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlık
Rektörlüğe Bağlı Bölümler
Enformatik Bölümü
Yabancı Diller Bölümü
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü
Türk Dili Bölümü
Güzel Sanatlar Bölümü
Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü
Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Laboratuvarlar
Arkeolojik Çevre Değerleri Araştırma Merkezi (ARÇED)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM)
Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (ABAUM)
Bilim ve Teknoloji Stratejileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi (GAZİBİTEM)
Biyomedikal Kalibrasyon ve Araştırma Merkezi (BİOKAM)
Çocuk Gelişimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi
Deniz ve Su Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
Deprem Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEPAR)
Enerji-Çevre Sistemleri ve Endüstriyel Rehabilitasyon Araştırma Merkezi (GEÇER)
Fotonik Araştırma ve Uygulama Merkezi
Gazi Stratejik Araştırma Merkezi (GASAM)
Geri Kalmış Bölgelerde Yatırım ve İstihdamı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (YİGEM)
Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÖÇAR)
Görme ve Öğrenme Yetersizliği Olan Çocukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÖYÇEM)
Hasan Ali Yücel Uygulama ve Araştırma Merkezi
İmmünoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi
Karayolu Ulaştırması Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kariyer Planlama Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kooperatifçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOOP-MER)
Karadeniz Ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri Ekonomik ve Sosyal Araştırma Merkezi
Laboratuvar Hayvanları Yetiştirme ve Deneysel Araştırmalar Merkezi
Maliye-Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
Moleküler Biyoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
Nanotıp ve İleri Teknolojiler Araştırma ve Uygulama Merkezi
Non-İyonizan Radyasyondan Korunma, Araştırma ve Uygulama Merkezi (GNRK)
Arka yüzünde Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası ve Mimar Kemalettin'in bir portresi bulunan 20 Türk Lirası.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dokuzuncu emisyon banknotlarından olan bu banknot 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle girmiştir.
Nöropsikiyatri Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi
Ortadoğ ve Orta Asya Araştırma ve Uygulama Merkezi
Proje Koordinasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi
Sanat ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (SANTUM)
Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (Hastane)
Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAZİSEM)
Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER)
Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi
Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (THBMER)
Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaşi Veli Araştırma Merkezi
Türk Müzik Eğitimi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi
Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEMENAR)
Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER)
Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi
Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi
Yaşam Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
Linkback:
Gazi Üniversitesi