Tiyatro Eğitimi Konservatuvarlar

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 00:41:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TİYATRO Eğitimi, KONSERVATUVARLAR



ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DEVLET  KONSERVATUVAR

İZMİR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUARI

HALİÇ  ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUARI

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET  KONSERVATUARI

MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUARI

SELÇUK  ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUARI

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DEVLET  KONSERVATUARI

19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUARI

ÇUKUROVA  ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI

İZMİR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DEVLET  KONSERVATUARI



Üniversite sınavı sonucunda-sonradan açıklanacak taban  puanını elde eden adaylar aşağıda belirtilen koşullarda Sahne Sanatları  Bölümlerinin istedikleri Ana Sanat Dallarına müracaat edebilir. Adayların  sınavlara katılabilmesi için süresi içinde ön kayıt işlemlerini kendisinin  şahsen yaptırması gerekmektedir.



Halen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi ve aynı eğitim biçimini uygulayan Isparta Süleyman  Demirel Üniversitesi ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar  Fakülteleri'nin Sahne Sanatları Bölümleri için genel koşullar aşağıdaki  gibidir:

Sahne Sanatları Bölümünün amacı uygulamalı ve deneysel çalışmaların  yanı sıra kuramsal çalışmaların da önemli olduğu tiyatro sanatı ve bilim  alanlarında,ülkemizin gereksinmelerini karşılayacak nitelikte profesyonel alanda  Oyuncu,Dramatik Yazar (Tiyatro,Radyo,TV. Sinema ve Reklam Yazarlığı) ve Sahne  Tasarımcısı (Dekor,Giysi, Işıklama,Efekt,İç Tasarım,vb..) yetiştirmektir.  

Sahne Sanatları Bölümü birinci sınıftan başlayarak oyunculuk,Dramatik  Yazarlık-Dramaturji ve Sahne Tasarımı Dallarından oluşan bir eğitim programı  uygulamaktadır.

Öğrenciler tiyatro tarihi,Tiyatro Kuramları,Oyun  İncelemesi,Türk Tiyatrosu,Toplum Bilim,Sahne Uygulaması gibi ortak derslerde  birlikte eğitime tabi tutulurlar.

Öğrenci adayları önkayıtları sırasında bu  >üç sanat dalından dilediklerini seçip,yetenek sınavlarına katılabilirler.  Sınavı kazanan adayların saptanan sanat dalları kesindir. İleride herhangi bir  değişiklik yapılamaz.



Öğrenciler eğitim izlencesinin yanı sıra ilk üç  yıl içinde tamamlanması gereken 500 saatlik çalışma ve üçüncü yıldan itibaren de  100 saatlik staj uygulamalarını bitirmek ve mezuniyet için kendi sanat  dallarında bir diploma çalışması hazırlayarak mesleki bilgilerini ve  yeteneklerini kanıtlamak zorundadır.



ADAYLARDA ARANILAN NİTELİKLER VE  YETENEK SINAVLARI OYUNCULUK ANA SANAT DALI



Oyunculuk Ana Sanat Dalı  ülkemizde üniversite düzeyinde oyunculuk eğitimi veren bir lisans dalıdır.  Ağırlıklı olarak tiyatro alanında oyunculuk yapılmaktadır.

Bu dala  başvuracak adayların herhangi bir fiziksel kusuru bulunmaması gerekmektedir.  

Oyunculuk adaylarının boy ve kilolarının uygun olması,yaşlarının 21 den  büyük olmaması gerekmektedir.



Oyunculuk Ana Sanat Dalı yetenek sınavları  iki aşamalıdır.

I.Aşama;Mimik, Ritmik, Ses, Kulak, Doğaçlama, Okuma,  Refleks, vb. sınavlarından oluşur.Mimik ve doğaçlama sınavlarında adaylar,sınav  kurulunun kendilerine verecekleri bir konuyu sözel anlatıma baş vurmadan  oynayacaklardır. Ritmik sınavında adayın ritim duygusu ve kulak yetisinin  değerlendirilmesi yapılır. es ve Kulak sınavında adayın piyano eşliğinde kulak  ve ses yetisinin değerlendirilmesi yapılacaktır. Tam not 100 üzerinden  değerlendirilir. Sınavlar sonucu başarılı olan Oyunculuk Ana Sanat Dalı  adayları, bu eğitimin getirdiği fiziksel ve ruhsal koşullara uygun olup  olmadıklarını saptayan Üniversite hastanesi Kulak Burun Boğaz, Ortopedi ve  Psikiyatri kliniklerinden alınacak bir sağlık raporu getirmek zorundadır.  

II.Aşamaİkinci aşama sınavıBirinci aşamada başarılı bulunan adaylar ikinci  aşama sınavına alınırlar.Bu aşamada adaylar aşağıda önerilen yazarlardan ya da  bu alanda tanınmış oyun yazarlarından seçecekleri iki sahneyi sınav kurulu  önünde oynayacaklardır.Bu sahnelerden biri komik,diğeri trajik özellikler  taşımak zorundadır.Adaylar bu sahneler dışında tanınmış bir şairden seçecekleri  bir şiiri de ezbere okuyacaklardır.



Önerilen Oyun Yazarları:  



AISKHYLOS/ SOPHOKLES/ EURIPIDES/ ARISTOPHANES/ PLAUTUS/ SHAKESPEARE/  MOLIERE/IBSEN / ÇEKHOV/ GOGOL/ T.ÖZAKMAN/ T.OFLAZOĞLU/ H.TANER/ G.DİLMEN/  C.F.BAŞKUT/ N.CUMALI/ A.AĞAOĞLU/ R.N.GÜNTEKİN/ O.ASENE/ V.D.....



Sahne  hazırlığında göz önüne alınması gereken koşullar.

1. Biri Türk diğeri yabancı  yazarlardan birer sahne seçeceklerdir.

2. Sahneler bir adayı değerlendirmeye  olanak verecek uzunlukta olacaktır.

3. Aday hangi yazarın oyununu seçtiyse  yazarı ve oyunun tamamı hakkında bilgi sahibi olacaktır.

4. Seçilen sahneler  ezberlenecek ve jüri önünde oynanacak nitelikte hazırlanacaktır.

5.  Hazırlanan sahnede birden fazla oyun kişisi varsa adaylar ortaklaşa çalışmayla  sınava katılabilirler.(Aday birkaç rol kişisini birden oynamaya  kalkışmayacaktır)

6. Aday,hazırlanan sahneden vazgeçilemeyecek kadar önemli  ve gerekli yardımcı eşya ve aksesuvarı yanında getirebilir.

7. Adaylar kendi  cinslerine uygun rol seçeceklerdir.(Bayanlar erkek,erkekler bayan rollerini  seçemezler).Aksi takdirde sınava kabul edilmeyeceklerdir.



DRAMATİK  YAZARLIK ANA SANAT DALI



Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı  tiyatro,sinema,radyo,TV. Reklam yazarlığı gibi Sahne Sanatları alanlarında  gereksinim duyulan Dramatik yazarları yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.  Öğrencilere dramatik yazarlık tekniğinin gerektirdiği bilgi ve uygulamaların  yanı sıra,dramaturgi ve tiyatro araştırmacılığı alanlarında gerekli formasyonu  kazanacakları bir eğitim öğretim programı uygulanır.



Yetenek sınavları  iki aşamalıdır.

I.AşamaBu aşamada adaylardan sınav komisyonunca verilecek  bir konu üzerinde kompozisyon yazmaları istenecektir.

II.AşamaBu  aşamaya,birinci aşamada başarılı görülen öğrenciler katılacaklardır. Adaylardan  sınav komisyonunca verilecek konular üzerinde kompozisyonlar yazmaları  istenecektir. Bu aşamada adayların anlatım güçleri,yaratıcılıkları,fantazileri  öncelikle değerlendirilecektir. İkinci aşama yazılı kompozisyonlarında yeterli  bulunan adaylar,sözlü kompozisyona alınırlar. Bu sınavın başarı notu,yukarıda  belirtilen tüm aşamaların ayrı ayrı değerlendirilmesi ve tek nota indirgenmesi  ile tam not 100 üzerinden değerlendirilir.



SAHNE TASARIMI ANA SANAT  DALI



Bu eğitim programı tiyatro,sinema,TV.vb. alanlarda gereksinim  duyulan sahne tasarımı sanatçılarını yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sahne  tasarımcısı dekor,kostüm,ışık,efekt ve iç dekorasyon konularında kuramsal ve  uygulamalı bir eğitimden geçmiş,sahne ve set düzenlemelerinin tüm estetik  sorunlarını çözebilecek bilgi ve beceriyi edinmiş bir sanatçıdır. Sınava girecek  adaylarda ortalamanın üstünde bir çizgi ve tasarım düzeyi aranmaktadır.  



Yetenek sınavları iki aşamalıdır.

I.AşamaAdaylar,Plastik Sanatlar  gurubunda yer alan tüm programlara baş vuran adaylarla birlikte desen sınavına  alınacaktır.

II.AşamaBirinci aşamada başarılı olan adayların katılacağı bu  sınavda,adaylardan "ölü doğa" kompozisyonları ve verilecek konularda iç mekan  tasarımları yapmaları istenecektir. Bu aşamada başarılı görülenler sözlü  görüşmeye alınarak sahne tasarımı sanatına yatkınlıkları değerlendirilecektir.  



Bu sınavın başarı notu, yukarıda belirtilen tüm aşamaların ayrı ayrı  değerlendirilmesi ve tek nota indirgenmesi ile belirlenecektir. Tam not 100  üzerinden değerlendirilir. Her üç sınav için gerekli malzemelerle ilgili  açıklamalar ön kayıt sırasında yapılacaktır.



Yüksek Lisans: Öğrenci  kaynağı; Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü, Dil Tarih Coğrafya fakültesi  Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, Devlet Konservatuarı ve dengi okulların (  Tiyatro Bölümü ), Devlet Konservatuarı Opera ve Dans, Fen Edebiyat Fakülteleri  İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eğitim Fakültelerinin İngilizce Eğitimi  mezunları bu ana sanat dalına başvurabilirler.
Linkback: Tiyatro Eğitimi Konservatuvarlar
  • Gösterim 1,872 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (2)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz