Banyonun Tarihi

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:32:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Banyonun Tarihi



[/b]

"İnsan  bir sauna veya Türk Hamamı kurabilir, fakat banyo yapmanın yıkanmaktan  ayrı olarak düşünüldüğü Uzakdoğu'dan etkilenmek daha kolaydır. Şöyle bir  deyim vardır:

 

 Rönesans'ta  kaç saygın evin, kaç banyosu vardı? Hiçbirinin. Bayanlar kendi  odalarının mahremiyetinde yıkanırken ibrik ve leğen kullanırlardı. Zaman  zaman tahta veya porselen bir küvette hizmetçilerine sıcak bir banyo  hazırlatırlardı. Hizmetçiler ve diğer ev hizmetkarları ev atıklarını  (efendilerinin ve kendilerinkiler de dahil) Latince düşüş anlamına gelen  "Caseum" denilen bir yere boşaltırlardı. Atıklar daha önce odalarda  bulunan kaplarda saklanırdı. Bunlar bazen oturma yerinde bir deliği olan  özel bir iskemleye yerleştirilir ve bir kere kullanıldıktan sonra bir  kapak kapatılarak odanın dekorunun bir parçası haline gelirdi. Bugünün  villasının bu ismi hak etmesi için kaç tane banyoya sahip olması  gerekir? Her oda için en az bir tane. Bir zamanlar ayrı olan iki  fonksiyonu birlikte yüklendikleri için de yeterince büyük olmalıdırlar.  Hemen hemen tüm evin merkezi haline gelmişlerdir. Bugün bir banyo  odasında bir kürek çekme aleti, ağırlıklar, bir jakuzi hatta vücudunuzun  bakımı yaparken hoşça vakit geçirebilmeniz için de stereo gereçlerine  gereksinim vardır.

Eski  evleri sevenlerimizden başka hiç kimse banyolarla olan ilişkimizin ne  kadar değiştiğinin farkına varamaz. Eski banyoların zaafı o tek küçücük  parça olan Caseum'dadır. Çoğu zaman restorasyonu büyük çabalar ve hatta  bir mimarın araya girmesini gerektirir. Yirminci yüzyılın ilk  dönemlerinde doğal gereksinimler için özel bir yer ayrılması lüks bir  işlem olarak düşünülürdü. Pek çok meskende genel alanlarda "latrinler"  bulunurdu. Neden böyle büyük bir değişiklik yaşandı? Öngörüldüğü gibi  konutlara akar suyun getirilmesi ve iyi çalışan atık su sistemlerinin  kurulması banyolar hakkındaki düşüncelerimizi sonsuza kadar  değiştirecekti. Bugün banyo geçici olarak bulunduğumuz bir yer değildir.  Rahatlayıp gevşeyebileceğimiz hoş bir mekandır..

 

 



Asi  Dadaist Marcel Duchamp bir serginin jürisinin karşısına geçme adlı bir  oturak çıkardığı zaman pek çok şeyin yanında burjuva kesiminin tuvalet  anlayışını da eleştirmek istiyordu. Yüz sene sonra bu gibi yaklaşımlar  tersine dönmüş görünmektedir. Amerikalı sanatçı Robert Grober kişinin  kendini gittikçe daha yalnız ve İzole olmuş hissettiği bir çağda evcil  ve ailevi değerlerce olan nostajiyi yansıtmak için bazı yıkanma  teknelerini yeniden hayata döndürmeye çalışmıştır. 1995 yılında Venedik  Bienali'nde video sanatçısı Bill Viola tarafından sunulan belgeselde,  basit bir banyo odasında bir adam yıkanır, kurulanır, arınır ve kendini  yeniden keşfeder. Bütün dinlerde arıtıcı bir eleman olarak suyun rolü  vardır. Hristiyanlar'ın vaftiz fontlarından, Müslümanlar'ın bir camiye  girmeden önce yıkandıkları çeşmeler buna bir örnektir. Hintliler  günahlarından arınmak için Ganj nehrinin sularında topluca yıkanırlar  Filler ve primatlar gibi gelişmiş memelilerde de yapılan toplu  faaliyetlerin en anlamlısı ve güzeli de yıkamaktır. Belki de çağımız  Amerikan pragmatizminin de yardımıyla bilincin yanında vücudun da  varlığını kabul etmeyi öğrenmektedir. Pek çok eski kültürün de bize  öğrettiği gibi vücut bakımının yapıldığı özel mekanların çağdaş evlerde  bulunmasının özel bir yeri vardır.



   

 

 Yumuşak  ve havadar bir atmosfer, yeterince bitki ve çiçek, akan suyun  yatıştırıcı sesi... Bu zarif ve sera veya kafe değildir. Yeni çağın  banyosudur. Bir insanın zihin, vücut ve ruh olarak bir bütün olduğunu  kabul eden kişiler için, evin en önemli odasıdır. Burada kendinizi  portakal renginden Tibet pembesine kadar tüm sıcak renkler arasında  bulabilir ve özellikle kentlerde yukarıda gökyüzü cennetini görmek  olanaksız olduğundan, belki de tavanımız üzerinde noktasal yıldızlar  olan bir mavi yaratabiliriz. Arıtılmış su ve ısıtmak için termal enerji  oldukça güç elde edilebilir, fakat solar panellerinin kullanımı oldukça  yaygınlaşmıştır. Bu oda suyun hüküm sürdüğü bir alandır. Bu odanın  terapik ve gevşetici etkisi suyun çıkardığı seslerle de etkilidir. Oda  içine bir çağlayan veya mırıldanan bir dere getiremeyeceğimize göre  devamlı devreden bir çeşme koymak doğru olur. Cam ve ahşap gibi doğal  malzemeler yanında çiçek ve bitkiler koyarak doğal görünümü  kuvvetlendirebiliriz. Banyo teknesi büyük ve hacimli olmalıdır ve her  şey kişilerin kendini iyi hissetmesine yönelik bir amaca uygun olarak  yapılmalıdır. Sağlık merkezlerindeki gibi bizi ellerinde havlularla  karşılayıp şezlonglarda dinlenmeye götürecek görevliler olmasa da,  banyolarımızda yumuşak havlulardan oluşan demet ve bir bornoz  bulunmalıdır. Telefon ve diğer kötü elektronik eşya bulunmazken  "sakinlik denizi" veya "okyanus ninnisi" gibi yatıştırıcı müziği  dinleyebilmeliyiz. Kişi bir Sauna veya Türk Hamamı da kurabilir, fakat  banyo yapmanın yıkanmaktan ayrı olarak düşünüldüğü uzak doğudan  etkilenmek daha kolaydır. Şöyle bir deyim vardır:

-"Amerikalılar  kendilerini temizlemek için banyo yaparlar. Japonlar ise banyo  yapabilmek için kendilerini temizler"... Yeni çağı destekleyen banyoda  kendilerini parfümlü sıcak suya bırakmadan önce hızlı bir duş alırlar.  Burası yogadan shiatsuya kadar bütün iyileştirici faaliyetlerin  yapıldığı bir oda olduğundan bio-mimari uzmanları yeterli havalandırma  ve ısıtılmış döşemeler önerirler.



   





     





     

 







Dekorasyona  önem veren kişiler çevrelerinde estetik düzenlemeler yapmaktan  kendilerini alıkoyamazlar. Onlar bir evde boş yer buldukları zaman onu  nasıl dolduracakları korkusunu taşırlar. Bir kaç yıl için de olsa  sürekli duvar kaplamalarını ve finisyonlarını elde ettikleri zaman, bu  yorulmaz dekoratörler mükemmel mobilyalar ve aksesuarlar ararlar. Banyo  bu yoüğun faaliyetten kaçınamaz. Diğer odalardan ayrı bir muamele  görmez. Sadece buhar ve nemin kıymetli tablolara ve mobilyalara zarar  vermemesine dikkat edilir. Banyo en önemli ve konforlu oda olarak yaşam  odasının yerini almaktadır. Özellikle Asya geleneğine uygun olarak  misafirlerine bir içki ve en sevdikleri parfümü içeren bir banyo  sunanlar için bu tensel zevkler değerli malzemelerle çerçevelenmiştir

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap      

 Mısırlılar'ı,Romalılar'ı, Yünanlılar'ı ve banyo yapma sanatından zevk  alan diğer toplumları hatırlatan mermer, cam, seramik ve mozaik gibi  elemanlar ve bu dekora sıcaklık eklemek için zengin dokumalar ve  perdeler de vardır. 19. yüzyıl banyo dekoru içinde bir heykel bulunur.  Fazladan hasır iskemleler veya egzotik gezilerden birkaç anı varıdr.  Mobilyalar Fransız demir bahçe masalarının ve sandalyelerinin  reprodüksiyonudur. Tablolar yerine duvarlar, büyük aynalar ve işlemeli  çerçevelerle kaplıdır. Döşemeler ile halılarla örtülüdür. Işıklandırma  bile yüksek teknolojiyi yansıtmaz. Zevkli abajurlar halojenlerden daha  yumuşak bir ışık verir ve bir ingiliz klübü havasını yansıtır. Raflar,  kitaplar ve uluslararası mimarlık dergiler ile doldurulur. 1950'lerden  kalma minyatür bronz heykeller veya vazolar değişimli olarak  koyulabilir. Büyük güçlü tekneler tercihen ayaklı olanlar ve eğri hatlı  bataryalar, büyük duş başlıkları vardır. Bu elemanlar genellikle  İngilizdir'dir.
Linkback: Banyonun Tarihi
  • Gösterim 1,993 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz