Bulgurun Faydaları

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 16:23:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.



 

- Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.  

- Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminin çalışmasında önemli rol oynamaktadır.  

- Oldukça besleyici ve doyurucudur.  

- Bulgurdaki besin değeri ekmek ve makarnadan daha yüksektir.  

- Bulgurun raf ömrü diğer gıdalardan daha yüksektir.

 

- Kolesterol içermez.

 

- Radyasyonu emmez. Bu nedenle nükler savaş riskine karşı bazı ülkelerce stokta tutulan gıdaların başında gelir.

 

- Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.

 

- Sahip olduğu besin özelliklerinden dolayı tek başına tüketilebilen bir üründür.

 

-İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için önemli bir  besin kaynağıdır. Bebeklerde beyin gelişimi hamileliğin ilk üç ayında  gerçekleşmektedir. Dolayısıyla hamileliğin ilk üç ayında folik asit  yıkımı olmaktadır. Bu yıkıma karşı hamilelerin bol miktarda folik asit  almaları gerekmektedir.

 

- Birleşmiş Milletler gıda yardım paketi içerisinde yer alır.

 

- Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit  (antinutrient) bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden  dolayı, bulgurda bulunmaz.

 

- Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır.

 

- Kabızlığı önler ve bağırsak kanserini engeller.

 

- Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir gıda maddesidir.

 

 

1995 yılında ABD' de yapılan bir araştırma sonucuna göre; "Bulgur,her gün yenmesi gereken bir gıdadır. "

 

 



BULGURİUM BESİN DEĞER TABLOSU 100 Gr için

 KALORİ (ENERJİ)  350      Kcal

KARBONHİDRAT   69,8      gr

PROTEİN            12,5      gr

YAĞ                    1,5     gr

KALSİYUM            40      mg

DEMİR                 3,5     mg

VİT A                   -       mg

VİT B1               0,40     mg

VİT B2               0,06     mg

VİT C                  0        mg

NİASIN               4,30     mg

 

 

Bulgur Kansere Karşı [/b]

ABD Kanser Araştırmaları Vakfı, bulgurun içerdiği özellikler  nedeniyle yararını vurgulayan bir makale yayımlar yayımlamaz, ABD'de  bulgur tüketimi hızla arttı.

 

Ortadoğu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bulgur kullanım alanını  genişletti. Bulgur protein, karbonhidrat, fiber gibi içerikleri  sayesinde, giderek daha da önemli bir besin haline dönüşüyor. Üstelik  çeşitli sağlık kuruluşlarının da vurguladığı gibi bulgurun kanser başta,  çeşitli kronik hastalıklarla savaşta da gücü yadsınamaz.

 

Bulgurun kanserle mücadeledeki yeri keşfedilir  keşfedilmez, Batı mutfağındaki yeri de sağlamlaştırıldı. ABD Kanser  Araştırmaları Vakfı, bu besinin içerdiği özellikler nedeniyle yararını  vurgulayan bir makale yayımlar yayımlamaz, ABD'de bulgur tüketimi hızla  arttı. Yüzyıllardır Ortadoğu'ya ait bir lezzet olarak düşünülen bulgur,  egemen Batı alemlerinin de gözünde mühtiş bir saygınlık kazanmış oldu.  Bulgurun bu önlemez yükselişi, yeni tariflerin doğmasına yol açtı. Bizim  kırk yıllık kadim dostumuz, sabah kahvaltılarında güne başlamadan  yenilebilecek, neredeyse fast food tabir edilen yiyeceklerle boy  ölçüşebilecek bir biçimde kullanılmaya başlanıyor. Büyük gişe hasılatı  getiren bir Hollywood filminde sabahleyin bulgur çorbası ya da salatası  yiyerek güne başlayan bir yuppie karakterine rastlarsanız, hiç  şaşırmayın.  

Bulgurun parlayışının bir başka çarpıcı nedeni de, bu  lezzetli ve besleyici yiyeceğin aslında çok fazla sayıda yemekte  kullanılabilir olması. Yani, mutfakta da yaratıcılığı destekliyor.  Üstelik üç ayrı öğün için de size seçenek sunuyor. Baharatlarla,  sebzelerle onun verdiği tadı arttırmak gayet mümkün.  

 

YAŞAMINIZIN HER ADIMINDA LİFLİ GIDALAR...[/b]

 

Hızlı yaşam, stres, fast- food beslenmeye bağlı olarak artan yağ  tüketimi ve dengesiz beslenme, şişmanlık gibi bir çok hastalığa zemin  hazırlamaktadır. Özellikle azalan sebze meyve ve kuru baklagil tüketimi,  vücutta birçok fonksiyonu olan lifli besin tüketiminin azalmasına neden  olmaktadır.

 

 

Lif (posa) nedir, nerede bulunur ve ne kadar tüketmek gerekir?

 

Yiyeceklerin sindirilmeyen kısmına lif (posa) denir. Lif içeren  yiyecekler, bağırsaklarda hacim oluşturarak hem tokluk hissi uyandırır,  hem de bağırsak kanseri oluşum riskini azaltır. Ayrıca, diyet yapan  kişilerde sıkça karşılaşılan kabızlığı önler ve kandaki yağların  (kolesterolün) yükselmesini engeller. Kepek, yulaf, buğday kepeği iyi  bir lif kaynağıdır.

 

Beslenmemizde bu denli önemli olan lifin günlük tüketim miktarı 20-35 gram arasında olmalıdır.

 

Zayıflama Diyetlerinde Lifli Gıdaların Önemi

 

Diyet yapan kişilerin başlıca şikayetleri, diyet sırasında yaşanılan  kabızlık ve sürekli açlık hissidir. İşte bu durumda lif içeren  yiyeceklerin tüketilmesi yaşanan bu sorunları ortadan kaldırmaktadır.  Lifli gıdalar bağırsaklarda hacim oluşturarak uzun süre tokluk hissi  verir. Böylelikle daha az kalori alıp, daha uzun süre tok kalmak mümkün  olmaktadır. Ayrıca lif içeren yiyecekler bağırsakların çalışma hızını  artırarak, hem bağırsak tembelliğini, hem de kabızlığı engeller. Bu  nedenle özellikle diyet yapan kişilerin lifli gıdalar tüketmesi oldukça  önemlidir.

 

Şeker Hastalığında Lifli Gıdaların Önemi

 

Lifli yiyeceklerin, şeker hastalarının beslenmesinde de oldukça önemli  bir yeri vardır. Lifli yiyecekler, kan şekerinin ani olarak artmasını  engeller ve yavaş yükselmesini sağlar. Bu nedenden ötürü, şeker  hastalarının beslenme programları mutlaka lif içermelidir.

 

Kolesterol Açısından Lifli Gıdaların Önemi

 

Lifli gıdalar, kolesterolü emip içlerine hapsederek, bağırsakta  emilimini azaltmaktadır. Özellikle sindirim sisteminin fonksiyonunu  sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için karaciğerden on iki  parmak bağırsağına safra asitleri akıtılıyor. Bu safra asitleri de  kolesterolden üretilmektedir. İşte bu durumda lifli gıdalarla  beslenmede, safra asitleri bu lifler tarafından emilerek vücut dışına  dışkı ile atılmasını sağlamaktadır. Bu durumda da kanda yüksek olan  kolesterol düzeyi kısmen düşmektedir.

 

Kansere Karşı Lifli Gıdaların Önemi

 

Lifli gıdaların tüketimi, sindirim sisteminde görülen özellikle kolon  kanseri gibi oldukça tehlikeli olan kanser riskinin azalmasında da  oldukça önemli bir rolü vardır. Kanser ve beslenme konusunda araştırma  yapan EPIC isimli kuruluşun yapmış olduğu bir araştırmanın sonucunu  göre; " 9 ülkede 400 bin kişi üzerinde ve 15 yılda gerçekleştirdiği bir  araştırmaya göre lifli yiyeceklerle beslenmeyi alışkanlık haline  getirenlerde, öldürücü kolon ve rektum kanseri riski yüzde 40 azalıyor.  Ayrıca 10 yıl süren ve 68 bin kadını kapsayan bir başka araştırmada ise  yüksek miktarda lif içeren diyet uygulayan kadınlarda kalp hastalığı  riskinde azalma olduğu saptanmıştır.""

 

Beslenmemiz için bu kadar önemli olan lifli gıda tüketmimizi nasıl artırırız?

 

Yeterli miktarda lif alabilmeniz için, öncelikle lif içeren ürünleri tercih etmeniz gerekir. Örneğin, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı,  beyaz ekmek yerine kepeklii ekmek, şehriye çorbası yerine mercimek  çorbası gibi. Ayrıca kurubaklagiller de iyii bir lif kaynağı olması  nedeniyle mutlaka haftada en az 2 porsiyon tüketilmelidir. Ayrıca meyve  ve sebzelerin de iyi bir lif kaynağı olduğunu unutmamak gerekir.

 

 

 



 

 



 

 



 

 



 

 



 

 



 

 


Linkback: Bulgurun Faydaları
  • Gösterim 1,854 
  • yemek tarifleri
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1846

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1816


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz