Balığın Derin Dondurucuda Dondurulması ve Saklama Süresi

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:21:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

[/b]



B
alığın Derin Dondurucuda Dondurulması ve Saklama Süresi





Balıkları  dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini  muhafaza eder. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek  önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır.



 Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden  bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz  aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20  saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.  Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının  buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila -5oC arasındadır, 14 gün  saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı  buzdolaplarının -18oC’lık “deep-freeze”lerinde veya bağımsız  â€œdeep-freeze”lerde yapılmalıdır.

*Deep-freeze”lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 aydır.



*3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay.



*Ağırlığı 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır.



*-25o C’lik “deepfreeze”lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar.




Balıkların  dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi,  sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların  temizlenmeden saklanması gerekir.



Dondurduğunuz  balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi  açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile  nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek  dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir. Balığı  dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile  ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren  bir etiket yapıştırmalısınız.



 Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat  soğutmalı, daha sonra derin dondurucuya koymalısınız. Bu işlem esnasında  derin dondurucunuzu “şoklama” konumuna getirmelisiniz. Balığı  çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp  bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış küçük karidesleri ise  hemen sıcak suya atabilirsiniz.

Linkback: Balığın Derin Dondurucuda Dondurulması ve Saklama Süresi
  • Gösterim 1,826 
  • yemek tarifleri
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (3)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz