Atatürk'ün Çalışkanlığı

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:40:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Atatürk'ün Çalışkanlığı[/i]









Atatürk için çalışma saati diye bir şey yoktu. Yapacağı işi bitirinceye  kadar uyumadan, dinlenmeden, yemek yemeden çalışırdı. Oturduğu kuru  çalışma sandalyesinden kımıldamadan yirmidört saat aralıksız çalıştığı  onun için olağanüstü bir şey değildi. Mücadele yıllarında, normal  muntazam uyku nedir bilmemişti. Atatürk, tarih, dil ve genellikle ülke  sorunlarıyla meşgul olduğu zamanlarda, tıpkı savaş meydanında imiş gibi  uyumadan çalışmış ve en büyük zevki, en çok sevdiği milletine en küçük  bir fayda sağlamakta ve hizmet edebilmekte bulmuştur. Türk Milleti’nin  kaybetmiş olduğu yüzyılları, çok çalışmakla kapatmak lüzumuna kaniydi.  Atatürk böyle çalıştı ve bugünkü şanlı Türk Milleti’ni ve Türkiye  Cumhuriyeti’ni meydana getirdi.







Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap









Gazi Orman Çiftliği'nde, yanında Başyaver Celal Bey, Ülkü, Salih Bozok ve Hasan Rıza Soyak bulunmaktadır. (11 Mayıs 1938)











Atatürk’ün en güvendiği  insanlardan biri olan ve onun özel kalem müdürlüğünü ve genel  sekreterliğini yapan Hasan Rıza Soyak anlatıyor :17



Atatürk, çalışmaları sırasında,  zaman, mekân ve hatta imkân kavramlarıyla kat’iyen bağlı değildi. Nerede  ve hangi şartlar altında olursa olsun, resmî, millî veya vatanî bir  görev ortaya çıktı mı, derhal onu yerine getirmeye çalışırdı. Çoğu  zaman, herhangi bir gezi anında, kırda, bayırda ısrarı üzerine otomobil  içinde çalıştığımız ve evrak tetkik ettiğimiz zamanlar olmuştur.  Eğlenirken, beni veya bir görevliyi görünce, derhal “beni mi  istiyorsunuz?” der ve olumlu cevap alınca, eğlenceyi bırakır ve  görevliyi takip ederdi. Bütün görevliler, emrinde çalışanlar, kendisini  her karar verdiğimiz dakikada, uykuda olsa bile, uyandırmak yetkisini  haizdik. Atatürk, eline gelen bir işi bitirmeden rahat edemezdi. Zaruret  mevcut değilse bile, işi ileriye bırakmak âdeti değildi; bazen hiç  durmadan okuduğu, kırksekiz saat çalıştığı da vâkidir.



Bir keresinde, bir İstanbul  seyahatinden Ankara’ya dönmüştüm. Derhal köşke gittim, hizmetçilere  Atatürk’ün ne durumda olduğunu sordum, “iki gün, iki gecedir devamlı  okuyor, birkaç defa banyo yaptı ve şezlongda istirahat etti.” dediler.  Hemen yatak odasına girdim. Atatürk, koltuğa bağdaş kurmuş oturuyordu.  Genellikle bu şekilde otururdu. Elinde bir tarih kitabı vardı, bitirmeye  çalışıyordu. Bana, “Hoş geldin!” dedikten sonra : “Elime bir kitap  geçti, bilmem ne zamandan beri okuyorum.” diye ilave etti.



- Yorulmadınız mı Paşam? diye sordum.



“- Hayır!” dedi. “Yalnız gözlerim  yaşarıyor; fakat onun da çaresini buldum. Biraz tülbend aldırttım ve  parça parça kestirttim. Bu parçalarla gözlerimi siliyorum.” 18



işte bu örnek, Atatürk’ün çalışmada zaman kavramı tanımadığını göstermektedir.







Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap









Cevat Abbas Gürer, Cumhuriyet'in ilk yıllarında, Atatürk ile beraber..

 





Atatürk’ün Çanakkale’den  itibaren yaverliğini yapmış olan ve onunla Anadolu’ya birlikte geçip,  zaferden sonra milletvekili olan Cevat Abbas Gürer, Atatürk’ün  çalışkanlığını şu şekilde dile getirmektedir: 19

 



Atatürk’ün uyanık geçirdiği zamanla,  uykuda geçirdiği süre, kıyaslanamayacak kadar farklıdır. Atatürk’ün bir  insan ömrüne sığamayacak kadar zengin olan mesaisini tasnif ederek  açıklayacak ve detaya girecek değilim. Atatürk’ün durmayan, dinlenmeyen,  yıpratıcı çalışma tarzının açıklanması bu yazıya sığmaz. Ben yalnız  Atatürk’ün içinde bulunduğu durum ve olayları tasnif etmeden ve detaylı  izahına girmeden, genel mesaisi içerisinde pek azma temas ederek,  çalışması uğrunda ne için ve ne derece kendini feda ettiğini özetlemeye  çalışacağım: Atatürk’ü yakından tanıyanlar pek iyi bilirler ki, yirmi  dört saatlik hayatını hiçbir zaman bir programa sığdıramamıştı. Zaten  onun karşı karşıya kaldığı olaylar, zamana bırakılamayacak kadar acele  karar ve uygulamayı gerektirdiklerinden, programlı bir hayat sürmesine  müsaade etmemişlerdi.



Muharebelerde olduğu gibi, günlük  devlet işlerinde de, önemine göre bu işin, gece veya gündüzün her  saatinde kendisine arz olunmasını isterdi. Uykunun dostu değildi. Zaman  zaman geçirdiği kısa hastalıkları hariç, sabah güneşini görmeden  yatağına girmez ve uyumazdı. Genellikle uykuda geçirdiği zamana acırdı.  Bir defa bana demişti ki:



- Hayat pek kısa. Çocukluk ve okul  hayatı bir kısmını alıyor. Geriye kalanını ise, uyku yarıya indiriyor.  Uykusuzluğu giderecek ve insan vücuduna verdiği dinlenme gıdasını  Verecek tabletler icat edilse… Bir gün o da olacaktır. Nitekim tıp ve  kimya ilmi uyutmak için pek güzel ilaçlar yapmışlardır.



Gülerek ilave etmişti:



- Bunu daha da genişletebiliriz.  Orduların yiyecekleri de bir gün tablet haline getirilebilir. Aylık  yiyeceklerini askerler çantalarında taşıyabilir. Yalnız cephane  nakliyatı işi kalır. O da motorlu araçlarla sağlanır. Böyle bir ordu  neler yapmaz?..







                                                                           __________________

             







Milletimiz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir.

Büyük Türk Milletinin bu yoldaki hızını, her vasıtayla arttırmaya çalışmak, bizim hepimizin en kutlu vazifemizdir.


Linkback: Atatürk'ün Çalışkanlığı
  • Gösterim 6,075 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (3)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1672

Yanıtlar: 0
Gösterim: 3914


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz