7 Adımda Güvenlik 2-Virüse Karşı Koruma Yazılımları Kullanın

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 15:11:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Virüsleri yazan kişiler size saldırmak için, virüse karşı koruma yazılımı satanlar ve Microsoft ise sizi korumak için bütün çabalarıyla çalışırlar.



Virüse karşı koruma yazılımı kullanarak ve sık sık güncelleyerek bilgisayarınızdaki dosyaları ve e-postanızı güven altına alın. Virüslerin, Microsoft® yazılımınızın herhangi bir açığından yararlanması tehlikesini en az düzeye indirmek için, Microsoft Office uygulamalarınıza ve Microsoft Windows® işletim sisteminize ait en yeni düzeltme eklerine ve güncelleme dosyalarına sahip olmanız gerektiğini unutmayın. (Bkz.: "Yazılımınızı Sürekli Olarak Güncelleştirin" denetim listesi.)







Virüs Nasıl Bulaşır?



Bir e-posta ekinden virüs alabileceğiniz gibi, bir Web sitesinden yüklediğiniz ücretsiz bir dosyadan veya ortak kullandığınız kişiden gelen disketten de bir virüs veya worm alabilirsiniz. Bilgisayarınızda gerekli koruma yoksa, programı yükleyip kurduğunuzda virüs yayılabilir.



Virüsler 24 saatten daha az bir süre içinde tüm dünyaya yayılabilir. Ancak, bir virüs artık güncelliğini kaybetmiş olsa dahi, hala etkin durumda olabilir ve korumasız bilgisayarlara zarar vermeye devam edebilir.



Karşı Karşıya Bulunduğunuz Tehlikenin Boyutu Nedir?



Worm (solucan) veya Trojan (Truva atı) programı gibi virüsler oldukça ciddi zararlar verebilir. Bir virüs e-postanıza veya diğer dosyalarınıza bulaştığında:



Kendi kendini kopyalayarak sabit diskinizi doldurabilir.



Kendisini e-posta listenizdeki kişilere gönderebilir.



Disk sürücünüzü yeniden biçimlendirebilir ve/veya dosyalarınızı, programlarınızı silebilir.



Makineniz kullanılarak dağıtımı yapılan ve satılan korsan yazılımlar gibi gizli programlar kurabilir.



Virüse Karşı Koruma İçin Denetim Listesi



Verilerinizi ve bilgisayarınızı virüslere karşı korumak için hangi adımları atmanız gerekiyor?



1. Outlook E-posta Güvenlik Güncelleştirmesi'ni (OESU) yüklediniz mi?



Microsoft Outlook® 2000 SR-1 E-posta Güvenlik Güncelleştirmesi ve Outlook 98 E-posta Güvenlik Güncelleştirmesi, e-posta ekleri yoluyla yayılan çoğu virüse (Goner, ILOVEYOU, Melissa vb.) ve Outlook Adres Defteri'ni kullanarak çoğalan worm virüslerine karşı korunmanıza yardımcı olabilir. Microsoft, Outlook 2000 ve Outlook 98 kullanan tüm kullanıcılara bilgisayarlarında yüklü Outlook sürümüne uygun güncellemeleri acilen yüklemelerini önerir.



Outlook E-posta Güvenlik Güncellemeleri â€" Sık Sorulan Sorular



Outlook 2000 Güncelleme



Outlook 98 Güncelleme



Outlook 2000 SR-1 E-posta Güvenlik Güncellemesi Uluslararası Sürümler



2. Virüse karşı koruyan bir yazılımınız var mı?



• Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda, virüse karşı koruma yazılımının önceden yüklenmiş olmasına dikkat edin. Yüklenmemişse, yazılımı satın alın, yükleyin ve yeni bilgisayarınızı çalıştırmadan önce yazılımı etkinleştirin. Windows XP'de en iyi verimi alabilmeniz için, Windows XP İçin Tasarlanmıştır amblemi'ni taşıyan ürünleri kullanın.



Virüse karşı koruma yazılımı satın alın. Piyasada bu yazılımları edinebileceğiniz çeşitli satıcılar vardır:



McAfee



Symantec (Norton)



Computer Associates



TrendMicro



Hauri



Yeni koruma yazılımınızı kaydettirin. Kayıt yaptırırken, ürün güncelleştirmeleri olduğunda size bildirilmesi seçeneğini işaretleyin.



3. Virüse karşı koruma yazılımınızı en iyi verimi alacak biçimde kullanın



Otomatik güncelleştirme yapan ve virüs olup olmadığının anlaşılması için bilgisayarınızın belirli aralıklarla incelenmesini sağlayan seçenekleri kullanın.



Gelen e-postaları ve ekleri koruma yazılımına inceletin. Etraflı bir koruma uygulayın, dosyaları açmadan önce virüs olup olmadığına bakın.



Otomatik güncelleme için kaydolun. Program otomatik olarak virüs kaydı dosyalarını güncelleştirerek iyi bir koruma sağlayacaktır. (Bkz.: "Virüse Karşı Koruma Yazılımları Sizi Nasıl Korur?" yan çubuğu.)



Programı, disk sürücülerinizi her hafta inceleyecek biçimde ayarlayın. Sistem incelemesini siz uyurken yapacak biçimde ayarlayın. Sabah kalktığınızda bir inceleme raporunu hazır bulacaksınız.



Çalıştığından emin olun. Yazılımın çalışıp çalışmadığını anlamak için ekranın alt kısmındaki görev çubuğunda bulunan yazılım simgesine sık sık göz atın.



Diğer programları üst sürüme terfi ettirdiğinizde koruma yazılımı için de aynı işlemi uygulayın. Bilgisayarınızın işletim sistemini veya diğer yazılım programlarını üst sürüme terfi ettirdiğinizde, virüse karşı koruma yazılımınızın da en son sürümünü edinin.



Yeni bir virüsün ortaya çıktığını duyduğunuzda, koruma yazılımını aldığınız satıcının Web sitesine giderek nasıl bir virüs olduğunu ve hangi yazılım ürünlerini etkilediğini öğrenin.



4. Bilgisayarınızda virüs olup olmadığını nasıl anlarsınız?



Şu belirtilere dikkat edin:



Bilgisayar kapanıyor. Bu durum, bilmediğiniz bir işlemin yürütüldüğü anlamına gelebilir.



Modem çok yoğun çalışıyor. Harici bir modeminiz varsa, bilgisayarı etkin olarak kullanmadığınız zamanlarda dahi ışıkların yoğun bir biçimde (sanki karşıdan dosya yükleniyormuş gibi) yanıp söndüğünü görebilirsiniz. Bilgisayarınıza korsan bir yazılım yükleniyor olabilir.



Bilgisayar normal biçimde çalışmıyor. Uygulamaların doğru biçimde çalışıp çalışmadığına veya dosyalardaki içeriğin bozuk görünüp görünmediğine bakın.



5. Bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa ne yapmanız gerekir?



Acilen aşağıdaki adımları uygulayın:



Virüse karşı koruma yazılımını aldığınız satıcının Web sitesinden en son "virüs kayıt dosyası"nı edinin. Koruma yazılımı satıcıları yeni çıkan her virüse karşı koruyucu olarak çeşitli güncellemeler yayımlarlar. Bunların uygulama yönergelerini okuyun.



Koruma yazılımınızı çalıştırın. Yazılım, virüs bulaşmış olan dosyaları otomatik olarak bulacak ve virüsü bir dosyadan kaldıramıyorsa o dosyayı silmenizi isteyecektir (Her hafta verilerinizin bir yedeğini almayı UNUTMAYIN! Bkz.: Belirli Aralıklarla Güvenliği Gözden Geçirme denetim listesi.)



Virüs bulaştırmış olabileceğiniz kişilere durumu haber verin. Virüsü sisteminizden temizledikten sonra, ortak dosya kullandığınız kişilere, onların sistemlerine de virüs bulaşmış olabileceğini bildirin.



7 Adım



Sağduyunuzu kullanarak ve bilgisayarınızı tehlikeli saldırılardan ve eklerden koruyarak, Internet'in size sağladığı gizlilik haklarınızın ve imtiyazlarınızın çiğnenmemesini sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki adımları uygulayarak tehlikeleri önemli ölçüde azaltabilirsiniz:



Maruz kalabileceğiniz tehlikeleri belirleyin



Virüse karşı koruma yazılımları kullanın



Yazılımınızı sürekli olarak güncelleştirin



Güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin



Bir güvenlik duvarı kullanın



Güçlü parolalar oluşturun



Belirli aralıklarla güvenliği gözden geçirin
Linkback: 7 Adımda Güvenlik 2-Virüse Karşı Koruma Yazılımları Kullanın
  • Gösterim 2,057 
  • Bilgisayarla ilgili gelişmeler
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1831

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1902

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1745

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2113


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz