Yürüyen Köşk (Yalova)

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:37:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yalova)[/b][/i]







Atatürk Dönemi



 
Sayın Afet İnan, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap ile ilgili anılarını anlatırken, Yalova'dan şöyle bahseder: "....Yalova'nın seçilişi bir çınar ağacının çekici görünüşü ile olmuştur...."



 

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  Yalova'ya ilk kez geldiği 19 Ağustos 1929 günü, önce Termal'e gitmiş,  oradan Baltacı Çiftliği'ne geçmişti. 20 Ağustos 1920 günü de, önce  Millet Çiftliği'ne gitmiş, oradan Termal'e ve müteakiben Koru'ya bir  gezinti yaptıktan sonra İstanbul'a dönmüştü. 21 Ağustos 1929 günü  İstanbul'dan Bursa'ya gidecekti. Sabah saat 09.00'da Ertuğrul yatı ile  Dolmabahçe'den hareket edildi. Marmara'da küçük bir gezinti yapıldıktan  sonra Yalova İskelesi'ne çıkılacak, buradan da karayolu ile Bursa'ya  geçilecekti.



İşte bu gezinti sırasında, Millet Çiftliği (günümüzde  Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü) açıklarından geçerlerken sahildeki çınar, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'ün dikkatini çekti. Yatı durdurtan Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap,  yatın teknesi ile karaya çıktı. Çınar ağacının muhteşem görüntüsüne  hayran kalmıştı. Yanındakilere bu ağacın civarına küçük bir köşk  yapılması talimatını vermiştir.    



Yapımına hemen başlanan köşk,12 Eylül 1929'da tamamlandı. 13 Eylül 1929 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde: "Gazi Hazretleri'nin Yalova Millet Çiftliği'nde inşa edilen köşkü ikmal edilmiştir. " şeklinde konuyla ilgili haber yer almaktadır. Bu habere göre köşk, Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'ün yapılsın dediği 21 Ağustos'tan 22 gün sonra tamamlanmıştır.



Ancak, bu köşkün tanınmasına sebep olan asıl olay, bulunduğu yerden biraz doğuya kaydırılması oldu.



Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  1930 yılında (olasılıkla Haziran ayı içerisinde) bir gün köşke  gittiğinde orada çalışanlar, yandaki çınar ağacının dalının köşkün  çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini söyleyerek sonra  tekrar Ertuğrul Yatı'na dönerek günlük programına devam etti. çınarın  köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istediler.  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap ise, çınar ağacının dalının kesilmesi yerine binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını emretti.



 

 

Bu görev İstanbul Belediyesi'ne  verildi. O sıralarda Belediye Fen İşleri Müdürü Yusuf Ziya ( Erdem )  Bey'di. Onun direktifleri ile Fen İşleri Yollar Köprüler Şubesi  sorumluluğu üstlendi. Başmühendis Ali Galip ( Alnar ) Bey, yanına aldığı  teknik elemanları ile Yalova'ya gelerek çalışmaya başladı.



 

 

Önce bina çevresindeki toprak büyük  bir dikkatle kazılarak temel seviyesine inildi. İstanbul'dan getirilen  tramvay rayları, binanın temeline yerleştirildi. Santim santim yapılan  çalışmalar sonunda bina, temelin altına sokulan raylar üzerine  oturtuldu.



 



Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap,  zaman zaman bu çalışmaları izliyordu. O günlerde Paris Büyükelçisi olan  Fethi (Okyar) Bey, kendisini ziyarete geldi. Fethi Bey, hatıralarında  bu ziyareti sırasında köşkte yapılan çalışmalar ile ilgili şunları  aktarmıştır:



"....24 Temmuz 1930 günü öğleden  sonra Gazi, beni otomobil ile Yalova'daki çiftliklerini gezdirdi.  Araziyi, yapılan binaları ve altına kazıklar konularak bir küçük köşkün  mevkiini beş on metre değiştirmek için nasıl çalışıldığını gördük. Sonra  köşkün yanında kurulmuş olan eski sultanlara ait iki güzel çadırın  içinde istirahat ettik. Çadırların her biri nefis sanat eseri idi. Biraz  istirahatten sonra, otomobil ile Yalova Kaplıcaları'na döndük...."



Şehremaneti Fen Heyeti ( Belediye Fen İşleri ) 7 Ağustos 1930 Perşembe  günü Yalova'ya bir gezinti düzenledi. Bu geziye İstanbul'da bulunan  bütün mimar ve mühendisler davet edildi. Köşkün yürütme çalışması,  olasılıkla   Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'ün isteği ile mühendislerin önünde yapılacaktı.



8 Ağustos 1930 Cuma günü öğleden sonra saat 15.00 civarında yürütme çalışması başladı. Bu çalışmayı Gazi Hazretleri (   Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap),  kızkardeşi Makbule ( Atadan ) Hanım, Vali Vekili Muhittin ( Üstündağ )  Bey, Emanet Fen Müdürü Yusuf Ziya ( Erdem ) Bey, İstanbul'dan gelen  mühendisler ve gazeteciler izlediler.



Köşkün yürütülme işlemi iki safhada yapıldı. 8 Ağustos 1930 Cuma günü  öncelikle yapının teras bölümü (toplantı salonu olarak kullanılan, üç  yanı camlarla kaplı bölüm ) kaydırıldı. Geri kalan iki gün içinde de ana  binanın raylar üzerinde yürütülmesi işlemi tamamlandı ve bina 4.80 m.  kadar doğuya kaydırıldı. Böylelikle köşk yıkılmaktan, çınar ağacı  kesilmekten kurtuldu.



 

 

Gerçekte burada önemli olan köşkün yürütülmesi değil, verilmek istenen mesajdı...  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap,  Yalova'daki bir çınar dalını bahane ederek tüm kamuoyuna bir mesaj  vermek istemişti. Yoksa, küçük bir binayı yıkıp yerine yenisini yapmak  çok daha kolaydı.



Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap









Atatürk'ten Sonra Halk  arasında (Yürüyen Köşk) olarak tanınan bina, Kültür Bakanlığı  Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 12/07/1980 gün ve  122238 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür ve tabiat varlıkları  arasında sayıldı ve tescili yapıldı.



Yalova Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yalova Belediye  Başkanlığı arasında, 24 Aralık 2004 tarihinde yapılan protokolle de  Yürüyen Köşk, Yalova Belediyesi'ne devredilmiştir.



Halen   Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içinde bulunan bina, dörtgen planlı, iki katlı, ahşap karkas küçük bir yapıdır.



Binanın çatısı oturtma ve Marsilya kiremit örtülüdür. Cepheler ahşap  kaplamalı olup, kat arası profilli kat silmesi ve değişik süslemeli  tahtalarla kaplanmıştır. Pencereler ve pencere kepenkleri klasik yapılı  katlanır kapaklıdır. Kat döşemeleri girişi kara mozaik ve mermerdir. Üst  kat ise normal ahşap döşemelidir. Duvarlar, Bağdadi üzeri çimento  harçlı sıvalı ve sıvanın üstü boyalıdır.



Binaya batıdaki kapıdan girilir. Girişte solda küçük bir bölüm vardır. Burası  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  zamanında çay ve kahve ocağı olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise  vestiyerdir. Girişte tam karşıda küçük bir tuvalet bulunmaktadır.  Tuvaletin hemen yanında küçük bir oda vardır.



Denize bakan yönde toplantı salonu dikkati çeker.   Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'ün  çok sevdiği gramofonu da buradadır. Bu salonun denize bakan üç yanı da  boydan boya kristal camlı kapılarla kaplıdır. Giriş kapısının hemen  sağındaki ahşap merdivenlerden üst kata çıkılır. Merdiven altında yarı  bodrum şeklinde dışarıdan girilen su ısıtma merkezi bulunmaktadır. Demir  dökümlü, dereceli ve termostatlı kazanda ısınan su, borular ile üst  kata çıkmaktadır.



Çıkışta, yine tam karşıda küçük bir tuvalet ve banyo vardır. Alt katta ve üst kattaki bu tuvalet ve banyolarda, üst katta  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'ün yatak odasına, alt katta oturma odasına açılan birer kapı vardır.



Soldaki   Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'e  ait istirahat odası aynı zamanda terasa açılır. Bu odanın tam  karşısında (L) şeklinde küçük bir yatak odası bulunur. Odanın  duvarlarında çiftliğe ait çeşitli resimler asılıdır.



Merdivenin hemen sol tarafında bir dolap ve bu dolapta 32 kişilik  Belçika porseleni yemek takımı, yine 32 kişilik çatal-bıçak ve kaşıklar,  2 kristal sürahi,  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap'e ait yorgan, yastık, çarşaf ve masa örtüleri bulunmaktadır.



Köşkün deniz tarafında 11 mermer sütunla çevrili mermer kaplı bir alan vardır. Çiftlikte çalışanların anlattıklarına göre,  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yapburada  arkadaşları ile oturur çay-kahve içermiş. Buradan 8 basamaklı bir  merdiven ile ikinci bir alana inilir. Buradan da tahta iskeleye geçilir.  İskele yaklaşık 30 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğindedir.



Köşkün yer değiştirmesine sebep olan, görenleri büyüleyen yaşlı çınar ağacı köşkün hemen batısındadır.



Köşk civarında  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  zamanında bulunan tavuk haneler sonraları yıktırılmıştır. Su deposu o  günlerden kalmadır. Deponun altında bir su kuyusu ve elektrik motorunun  konulduğu bir oda vardır.



Su deposunun yanındaki   Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  büstü, 1983 yılında dönemin Yalova Kaymakamı Orhan AYKAN tarafından  açılmıştır. Büst kitabesinde " Milletin Çiftlikteki İmkanlarını Asri Ve  İktisadi Tedbirlerle En Yüksek Seviyeye Çıkarmalıyız. Ankara 01/03/1922 "  yazılıdır.



Yürüyen Köşk'ün yaklaşık 50-60 metre batısında jeneratör odası, köşk ile  aynı tarihte yapılmıştır. Burada bulunan 110 volt'luk Siemens marka  elektrik motoru ile Köşk'ün aydınlatılması sağlanmıştır.



Yürüyen Köşk'ün batısında, giriş kapısının 30 metre kadar karşısında bulunan iki katlı evin,  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  tarafından orada çalışanların ve muhafızların kalması için yapıldığı  ileri sürülmektedir. Binada halen çiftlikte çalışanlar oturmaktadır.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

 





İşte "O" Çınar ve Köşk

































                   

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

 







Ata’mızın karaya çıktığı iskele









Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap











Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapLinklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap





5'li kol düzeninde Tören uçuşu (Hv.H.O Yalova kampı gelişi)




Linkback: Yürüyen Köşk (Yalova)
  • Gösterim 2,337 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (4)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1544

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1601

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2272

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2004


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz