Uyduda Yaşam

Başlatan Tekyürek, 26 Ekim 2014, 22:03:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Uyduda Yaşam

 

Son 20 yıldır galaksimizde tespit edilen gezegenlerin sayısı hızla   arttı. Gökbilimciler, başka yıldızların etrafında dönen yaklaşık 450   adet güneş sistemi dışı gezegen keşfettiler. Ancak bu gezegenlerin çoğu   Satürn'den daha iri ve Satürn gibi gazlardan oluşuyor. Bu yüzden bu   gezegenlerde yaşam bulunma olasılığı çok düşük.

 

 

"Gezegen benzeri" uydularda potansiyel yaşam

 

Araştırmacılar, bu dev gezegenlerin üzerinde olmasa da uydularında   potansiyel yaşam alanlarının oluşabileceğini düşünüyorlar. Güneş   sistemimizdeki dev gezegenlere (Jüpiter, Satürn, Neptün, Uranüs)   baktığımızda, çoğunun gezegen benzeri uydulara sahip  olduğunu görüyoruz.  Bu uydulara 'gezegen benzeri' denilmesinin sebebi,  sahip oldukları  manyetik alan ve atmosferin canlılık oluşumuna ortam  sağlayacak düzeyde  olmasıdır.

 

 

Soğuk gezegenlerin ılıman uyduları

 

Ancak bu gezegenler canlılık barındıramayacak kadar soğuklar. Yeni   keşfedilen gezegenler tıpkı Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs gibi güneş   sisteminden çok uzakta oldukları için soğuk bir yapıya sahipler ve  eğer  bu gezegenlerin sanıldığı gibi ılıman bir atmosfere sahip uyduları   varsa yeni yaşam alanları için yeni bir arayış başladı demektir.

 

 

Peki, nerede arayacağız bu gezegenleri?

 

Aslında bu sorunun cevabı yukarıda belirtildiği gibi yıldıza uzak   bölgelerde değil. Bir grup araştırmacı Satürn büyüklüğündeki   gezegenleri, beklenilenin aksine, yıldıza yakın bir mesafeye   yerleştirerek modelleme yaptı. Gezegende yine yaşamsal ortam sağlanamadı   ancak bu sefer uyduda, yaşam için uygun  iklim koşullarının oluştuğu  görüldü. Güneş sistemimizdeki bazı  uydular, ilk bakışta dünya dışı yaşam  alanı için potansiyel  oluştursalar da detaylı incelemede hiçbirinin  gezegenimiz kadar  yaşanabilir olmadığı görülür. Bunun bir sebebi güneş  sisteminin  sınırlarına yakın gezmeleri -ki bu onları oldukça soğuk  yapıyor; diğer  sebebi ise güneş rüzgârlarından oluşan yüklü parçacıklara  karşı,  yeterli manyetik alanı oluşturamayacak kadar küçük olmaları.

 

Daha büyük uydular istiyorsak güneş sisteminin dışına çıkmamız gerekiyor

 

Güneş sisteminin dışına çıktığımızda, gezegen boyutlarında uydulara   rastlamamız mümkün. Bu uydular kendi kendilerine oluşup, başlangıçta   etkisinde oldukları gezegeni terk edip daha büyük kütleli bir gezegenin   etkisine girebiliyorlar. Buna örnek olarak  Neptün'ün uydusu Triton'u,  başka bir gezegenden çalmış olabileceği  savını verebiliriz. (bkz. Bilim  ve Teknik "Katil Neptün", Mayıs 2010,  sf. 5) "Bu sayede Jüpiter  boyutlarındaki bir gezegen Dünya büyüklüğünde  bir uyduya sahip olabilir"  diyor gökbilimci Darren Williams.

 

 

COROT 9 b alternatif dünya olabilir mi?

 

Güneş sistemi dışı uyduya örnek olmasa da yakın zamanda keşfedilen COROT   9 b, potansiyel yaşam barındıran bir gezegen örneği. Dış gezegen   olmasına rağmen ılıman bir iklime sahip olan COROT 9 b, Jüpiter   büyüklüğünde ama Jüpiter'den biraz daha hafif ve yörüngesi diğer   gezegenlere kıyasla 10 kat daha uzak. 17 Haziran'da yıldızının önünden   geçmesi beklenen COROT 9 b, çeşitli uydulardan görüntüsü alınarak   hakkında veriler elde edilecek. Bu bilgilerin, alternatif dünya   arayışına ışık tutması bekleniyor.
Linkback: Uyduda Yaşam
  • Gösterim 2,356 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (1)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1628


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz