Detaylı Custom Rom Yükleme Anlatımı

Başlatan αη∂яσι∂ кιηg, 22 Nisan 2014, 03:12:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.



Bu anlatım genellikle uzun olması sebebiyle orjinal telefon kullanıp custom rom yüklemek isteyen arkadaşlar için daha açık anlatılmıştır. Alttaki mesajda ise mtk işlemcili telefonlar için anlatım basite indirgenmiştir. Sistem aynıdır farklılık yoktur ancak basit anlatım kolay anlaşılırlık açısından ayırmak istedim sadece...





1-Rom yükleme işlemi yapmak için telefon şarjınızın her seferinde en az %80 olmasına özen gösterin. (Bu kısmı önemli ekranda görünen yüzde her zaman sizi aldatır, telefonu kapatın bataryayı telefondan ayırıp beş saniye sonra takın ve telefonu açın şarj yüzdesinin düştüğünü göreceksiniz. Bu yüzden işleme başlamadan önce gerçek şarjınızın ne kadar olduğundan emin olun)
2-Bilgisayar ve Telefon arasında bağlantı kuran USB kablonuzun arızasız olmasına ve telefonunun usb girişine sağlam bağlandığına kesinlikle emin olun. Bilgisayar üzerinden sistemsel veri senkronu yada yazılım yüklenmesi gibi durumlarda kablo hayati önem taşır, en ufak kesinti telefonunuzun Brick olmasına yada farklı arızalar meydana gelmesine sebep olur.
3-Yaptığınız ve ya karar verdiğiniz işlem ne olursa olsun öncelikle acele etmeden araştırıp farklı sorunlara önerilere baktıktan sonra, olabilecek senaryolar için hazırlık yaparak işleme başlayın. Yapmak istediğiniz işlemin talimatlarını işlem sırasında sırayla değil, işleme başlamadan önce okuyarak anlamaya çalışmanız işlemin yapılışı esnasında oluşabilecek hataları minimuma indirecektir.
4-Telefonunuzun rom,program ve imei gibi yedeklerini muhakkak bir bilgisayarda yedekli tutun, ileride kendiliğinden dahi oluşabilecek hasarlarda garantiniz olur.
5-En önemlisi bilgisayar ve telefon arasında sistemsel bir işlem yaparken elinizde olmayan bir olayı, elektrik kesilmesi riskini her zaman aklınızda bulundurun, bu gibi bir olay kesinlikle telefonunuzun açılmamasına yada geçici olarak arıza vermesine neden olacaktır. 






Varolan Romu Yedekleyin:
Her ihtimale karşı olası sorunda hemen eski haline döndürebilmeniz için varolan romunuzun yedeğini almanızda fayda var. Bunu CWM Recovery içerisindeki Backup and Restore kısmı altındaki Backup yada Backup to Internal SDcard seçeneklerini kullanarak yapabilirsiniz. Eğer hafıza kartı kullanıyorsanız Backup seçeneği ile yedeği harici depolama(hafıza kartı) kısmına alabilirsiniz. Hafıza kartı kullanmıyorsanız Backup to Internal SDcard seçeneği ile sdcard kısmına alabilirsiniz. Ayrıca Sp Flash Tool ile de yedek alabilirsiniz, Aşağıdaki linkte nasıl yapılacağı anlatılmıştır.


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap






İzlenmesi Gereken Adımlar:
1- Rom Dosyasının Kontrolü
Öncelikle custom romlar %90 oranla zip uzantılı dosyalar halinde bulunur. Zaten yüklemede kullanacağınız CWM Recovery zip uzantısından başkasını tanıyamayacaktır. Bu yüzden ilk dikkat etmeniz gereken şey indirdiğiniz dosyanın uzantısıdır. Bazı romların dosya isminin kendisinde yada ekstra olarak linkin sağında solunda MD5/HASH değeri verilir. Bu değer indirmiş olduğunuz dosyanın eksiksiz olarak inip inmediğini kontrol etmek amacı ile verilmiştir. Dosyanızı MD5 Checker programları ile taratıp bu değeri aldıktan sonra konudaki ile karşılaştırın. Eğer aynıysa sorunsuz inmiştir. Tek bir farklılık bile varsa dosya sorunludur.


2- Telefonun Hazır Hale Getirilmesi
Rom dosyasını indirdiniz ve kontrol ettiniz. Şimdi telefonda gerekli kontrolleri ve işlemleri yapmanız gerekli. Öncelikle şarjınızın %50 altında olmamasına dikkat edin. Yükleme fazla uzun sürmese bile olası bir problemde uğraşmanız gerektiğinde, arka arkaya yapacağınız işlemler için yetmeyebilir. Bu yüzden bu seviyeye dikkat edin. Şarjınız da tamamsa dosyayı telefonunuzun varsa dahili depolama kısmında erişimi kolay olması açısından ana dizinine kopyalayın. Dahili depolama alanı yoksa hafıza kartınızın ana dizinine kopyalayın.


eğer önemli dosyalarınız yoksa sdcard ve emmc kısmınızı rom dosyalarını kopyalamadan önce formatlayabilirsiniz. bunlar dahili depolama ve hafıza kartınızı da biçimlendirecektir. böylece daha önce kurmuş olduğunuz uygulamaların ek dosyalarını da temizlemiş olursunuz. formatlamasanız bile kendi kişisel dosya ve klasörlerinizin dışındakileri elle silmenizde fayda var.


Telefonunuzu CWM Recovery modunda açın.



3- Sistemi Yüklemeler için Temizlemek
- Bunun için tavsiyem eğer android versiyonunuz çok düşükse yani 2.3.x sürümlerinden 4.0.x custom roma geçecekseniz öncelikle 4.0.x sürümlerden birisini odin ile telefonunuza yüklemenizi tavsiye ederim. Bu mecburi değildir.


- Varolan sisteminizi yada yeni yükleme yaptığınız stock romunuzu temizlemek ve artıkları süpürmek için recovery menüsünden sırasıyla şu kısımlara yazdığım sırayla gelerek onaylayın;


advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.


Temizlikleri yaptıktan sonra sistem bölümlerini formatlamakta fayda vardır. Bu alanlarda bulunan dosyaları tamamen silecektir, böylece yenilerinin yüklenmesi boş bölümlere olacaktır. Format işlemlerini yaptıktan sonra cihazınızı açmaya çalışırsanız açılmayacaktır. Sistem dosyaları silindiği için başlangıç yarıda kalacaktır, mounts and storage bölümüne girdiğinizde sırasıyla aşağıdaki işlemleri yazdığım sırayla uygulayıp onaylayın;


format /cache
format /system
format /data


Dahili sdcard kısmınıda formatlamak isterseniz format /sdcard, harici sdcard kısmını formatlamak isterseniz format /emmc seçeneklerini de uygulayabilirsiniz. yalnız bu kısımlar bazı recovery sürümlerinde ters olabiliyor. uygulamadan önce dikkat etmelisiniz.


Dikkat! Rom dosyanızı telefona atmayı unutursanız yada yanlışlıkla dosyanın olduğu sdcard kısmını da formatlarsanız odin ile firmware yükleyip cihazı açılır hale getirin ve sonra işlemlere tekrar başlayın.



4- Eski Kernel Artıklarının Temizlenmesi
Telefonunuza daha önce çeşitli kerneller yüklediyseniz zamanla bunların bazı artıkları ve artık ayarları yeni sistem kurulumlarından sonra sorun çıkartabiliyor. Bu yüzden bunların temizlenmesi için Kernel Temizleme Scriptleri hazırlanmıştır. Bu scriptler recoveryden yüklenecek şekilde zip dosyası halindedir. install zip from sdcard seçeneği ile zip dosyası flaşlandıktan sonra işi biter ve tekrardan kernel yada rom yüklemek gerekir. Aksi taktirde sistem açılmaz. Eğer telefonunuz için bir kernel temizleme scripti varsa modelinizin kernel bölümünden bunu temin edebilirsiniz. yukarıda anlattığım temizleme işlemlerinden sonra edindiğiniz temizleme script dosyasını da cwm recovery üzerinden flaşlayın. işlem tamamlanınca direkt rom yada kernel yüklemesi yapmanız tavsiye edilir. aksi taktirde recoveryi de kaybedebilirsiniz ve tekrar cwm recovery yüklemek zorunda kalabilirsiniz.


5- Romun Yüklenmesi ve Son İşlemler
Yukarıdaki işlemler sonucunda cihazınızdaki silinebilecek herşey silinmiştir ve temizlenmiştir. şimdi rom dosyasını install zip from sdcard kısmına girerek choose zip from sdcard yada choose zipe from internal sdcard seçeneği ile seçerek yüklemeyi onaylamalısınız. yükleme işlemi biraz zaman alabilir. sorunsuz olarak biterse cihazı reboot system now seçeneği ile yeniden başlatın. ilk açılış biraz uzun(max 7-8dakika) sürebilir. tam olarak açıldıktan sonra cihazınızı tekrar recovery moduna alarak ilk yazdığım wipe seçeneklerini tekrar uygulayın.


advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.


Temizleme işlemlerinden sonra yükleme işlemleri de tamamlandı, en temiz yüklemeyi yaparak romunuzu kurmuş oldunuz.





Peki romu yüklediniz ama telefon açılışta takılı kalıyor, donuyor yada sürekli yeniden başlıyorsa.



Sorunun Muhtemel Kaynakları:
1- Yeni bir firmware yada rom yüklemesi sonrası sistemdeki kirlilik.
2- Yanlış rom, kernel yada zip uzantılı modifikasyon yüklenmesi.
3- Yüklenen bir uygulamanın sistemi bozması.


Yukarıdaki işlemlerden birisini yaptıysanız ve cihazınız başlıktaki sorunla karşı karşıya ise;


Alternatifli Çözüm Önerileri:
1- Custom rom yada firmware yüklemesi yaptıktan sonra cihaz açılış logosunda yada samsung yazısında kaldıysa recovery moduna girerek öncelikle wipe cache yapmalısınız. böylece verileriniz silinmeden sorunu çözme ihtimaliniz var. Şayet yine açılmazsa bu sefer recovery modundan wipe data/factory seçeneğini uygulayıp cihazı sıfırlamanız gerekli, sonuçta verileriniz silinecek ancak cihaz büyük ihtimalle açılacaktır.


2-Cihazınız ile uyumlu olmayan bir şeyler yüklediyseniz ve bunun sonucunda cihaz açılışta donduysa çözüm olarak yanlış yüklediğiniz unsurun doğrusunu bulup yüklemektir. Modifikasyon yüklediyseniz ve geri dönüş için kaynakta bir dosya daha verilmediyse cihazınızı veri kaybetmeden açmak için tek dosyalı bir firmware yada kullandığınız custom romu üzerine tekrar yüklemeniz gerekli. Bu yüklemelerden sonra cihaz yine açılmazsa birinci seçenektekileri uygulayabilirsiniz.


3-Google play üzerinden yada apk olarak bir uygulama yükledikten sonra cihazınızı kapatıp açtığınızda açılmaz ve logoda kalırsa bu uygulamayı sistemden temizlemek için mecburen recovery modundan wipe data/factory seçeneğini uygulamanız ve sistemi sıfırlamanız gerekli, bu şekilde verilerinizi kaybedeceksiniz.



Linkback: Detaylı Custom Rom Yükleme Anlatımı
  • Gösterim 6,868 
  • MTK Ortak Konu Paylaşımları
  • 1 Yanıtlar



MTK İşlemcili telefonlar için basit açıklama.



Kurulum Adımları:
Öncelikle telefonu Cwm modda açın.
1-Cihazı Yedekledikten sonra Cihazdaki temizleme adımlarımızı tek tek uygulayalım. (bunun adınada Wipe uygulaması deriz.


advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset




2-Bu uygulamada ise sistem dosyalarını temizleyeceğiz


Mount and Storageye giriyoruz
format /cache
format /system
format /data


3- Bu işleme geçtiğimizde cihazımıza Wipe şlemini yapmış oluyoruz gelelim şimdi indirmiş olduğumuz Romu kurmaya Daha önce Sd kartımıza atmış olduğumuz zip uzantılı dosyayı seçmek için İnstall zip from sdcard bölümüne giriyoruz ve karşımıza tekrar listeler çıkacak  ve orada bizim indirdiğimiz Rom yani basit dilde örnek verelim benim Romum.zip adlı Romu bulup üstüne geliyoruz ve ardından dosyamızı seçiyoruz yes'e basıyoruz indirmiş olduğumuz Romumuz yüklemeye girmiş oluyor. bu yükleme süresi ise Romun büyüklüğüne göre değişmektedir.


Uyarı
Romumuzu Yükledikten sonra Cihazımızda sıkıntı çıkarsa cihazımızı tekrar Recovery moda alıp aşağıdakileri uygulayalım hiç bir sorun kalmayacaktır.


advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset




ve ardından Reboot u seçtiğimiz zaman Romu sağlıklı bir şekilde yüklemiş oluyoruz.







Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz