Android Telefonlarda Şarj Kontrolü Nasıl Yapılır Nelere Dikkat Edilmelidir

Başlatan Tekyürek, 02 Ağustos 2014, 23:26:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.







Android telefon kullanıcılarının en büyük problemlerinden birisi şarj dayanmaması yada şarjın dengesiz olarak kullanılmasıdır. Açılan konular doğrultusunda doğru şekilde şarjın takip edilmesi, hangi bölümlerden doğru şekilde kontrol yapılabileceğinin öğrenilmesi açısından bu anlatımın hazırlanması gerektiğini düşündüm. Cihazınızın bataryasının hangi donanım yada uygulamalar tarafından ne şekilde kullanıldığı bilgileri ekstra bir uygulamaya gerek kalmadan çoğu telefon ve android sürümünde rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Ekstra yüklenecek uygulamalarla ise daha da detaylandırılabilmektedir.

Bu konuda kesinlikle bilmeniz gereken bazı bilgiler;
A) Şarz değil şarj olarak yazılır ve okunur.
B) Şunu kesinlikle unutmamanız gerekli; cihazlarınızın bataryasını normal şartlarda en fazla kullanan kısımları şunlardır:
1. Ekran
2. Yüksek hızda işlemci kullanımı
3. Bağlantı şekilleri(wifi, 3g, gps vb)
C) Android cihazlarınızın şarj ve kullanım süreleri kişiye göre farklılık gösterirler. Aynı şekilde dizayn edilmiş aynı yazılımsal özelliklere sahip iki cihaz bile kullanım farklılıklarından dolayı farklı sonuçlar verecektir. Dolayısı ile birisinde uzun giden rom+kernel+ayarlar bir diğerinde aynı şekilde işe yaramayabilir.
D) Donanımsal(çip, batarya, şarj aleti vb) sorununuz varsa buradaki yazılanların hiçbirisi sizin işinize yaramayabilir.
E) Hızlı doldurulan şarj aynı derecede biraz daha hızlı biter. Farklı şarj aksesuarları kullanmak uzun vadede her zaman zararlıdır.
F) Akıllı telefonlar normal bir kullanımda 1 günlük şarj ihtiyacını karşılıyorsa sorun yoktur.

Hangi bölüm neyi ifade eder
Öncelikle şarj konusunda net ifadelerde bulunabilmeniz için bataryanızı tam olarak doldurup en az bir kere tamamen bitmesini beklemeniz daha uygun olur. Yapılan yanlışlardan birisi ise rom değişikliklerinden sonra yada güncellemelerden sonra hemen ilk kullanımda bataryanın test edilmesidir. İlk yüklemelerden sonra sistemdeki değişiklikler ve kullanıcıların yeni sürümü kurcalama istekleri şarjın normal kullanımdan farklı olarak daha çabuk bitmesine neden olur çoğu zaman. Bu yüzden standart olarak kullanılan uygulamaların yüklenmesi ve günlük kullanım seviyesinde bir kullanımdan sonra şarjın ortalama dayanma süresi ortaya çıkacaktır.

Şarjınızın %100 miktardan kapanmaya yakın bir duruma gelinceye kadar harcanma miktarına güncel sürümlerde Ayarlar/Pil içerisindeki grafikten eski android sürümlerinde ise Ayarlar/Hakkında/Batarya Durumu(Batarya Kullanımı) bölümlerinden ulaşılabilmektedir. Bu bölümde üst kısımda bir grafik alt kısımda ise bataryayı kullanan gerek donanım gerekse yazılım parçalarının yüzdelik miktarları bulunmaktadır.



Batarya kontrolünde ilk dikkat etmeniz gereken kısım üstteki grafik bölümüdür. Buraya bir kez dokunduğunuzda grafik büyüyecek ve detaylanacaktır. Grafikteki sert(dik) inişler cihazın aşırı batarya kullandığını ve bunda bir anormallik olabileceğini gösterir. Grafiğin altındaki bölümde Mobil Ağ Sinyali, Wi-fi, Uyanık, Ekran Açık ve Şarj Oluyor çubukları yer alır.



Mobil Ağ Sinyali: Bu kısım şebeke kullanımının sürekli yada kesintili olup olmadığını gösterir. Ayrıca koyu yeşilden sarıya doğru H+'tan Edge bağlantı şekillerine doğru geçişleri de ifade eder.
Wi-fi: Wifi bağlantısının açık kaldığı zaman aralıklarını ifade eder. Mavi olduğu kısımlarda wifi açık durumdadır.
Uyanık: Cihazın işlemcisinin kullanımda olduğu zaman aralıklarını göstermektedir. Cihaz aktif kullanılmadığı dönemlerde bile arka planda çalışan uygulamalar nedeni ile uyanık halde kalabilir. Bu kısım arkada açık kalarak şarjı sömüren uygulama olup olmadığını anlamaya yarar.
Ekran Açık: Cihazın ekranının aktif kullanımda olduğu zaman aralığını ifade eder. Kullanıcının aktif şekilde cihazı kullandığı miktar buradan anlaşılabilir.
Şarj Oluyor: Cihazın şarjda olduğu zaman aralığını ifade eder. Grafikte yükseliş olmasına rağmen aynı hizada bu kısımda yeşillik yoksa bataryada yanlış ölçüm söz konusudur.
GPS Açık: Bu bölüm her zaman görülmeyebilir. Belli bir süre GPS modülünü kullanırsanız bu bölüm de batarya kullanım istatistiklerinde görülecektir. Dahili GPS modülünün aktif olduğu kısımları ifade eder.


Grafiklerin Yorumlanması
Batarya kullanımının yorumlanması için bize gerekli olan temel üç kısım var. Bu kısımların ilk ikisi yukarıda ekran görüntüsü olarak verdiğim kısımlar. Üçüncüsü ise ilk ekran görüntüsündeki Ekran yazan ve yüzdelik olarak ifade edilmiş kısma dokunduğunuzda karşınıza gelen kısım. Burası ne işimize yarayacak diyenleriniz olabilir. Bu kısım ekranın açık kaldığı süreyi bize saat, dakika ve saniye olarak vermektedir. Ekranın açık kalma süresi bizim telefonu elimize alıp kilit ekranını açıp aktif olarak kullandığımız kısmı ifade etmektedir. Toplam batarya kullanım süresinden bu süreyi çıkartırsanız cihazın arka planda işlemleri çalıştırdığı ve uykuya daldığı süreyi verecektir.



Grafik ekranında ilk bakılan kısım tam şarjdan çıkartıldıktan sonra sayıma başlayan -alt orta kısımdaki- sayaçtır. Bu sayaç cihazı şarjdan çıkartır çıkartmaz sıfırdan saymaya başlar ve saniye, dakika, saat cisinden cihazın durumunu sürekli takip eder. Cihazın kapalı kaldığı dönemler bu sürede yer almaz. Üst kısımdaki zaman sayacı ise tam doluluğa kadar cihazın ne kadar şarjda kaldığını göstermektedir. Bataryayı tam olarak doldurur ve şarjdan çıkartırsanız bu iki sayaçta sıfırlanır.

Grafiğin okunması aşamasında alttaki bar kısmından yardım almanız gerekecektir. Grafikteki dike yakın inişler birşeylerin bataryayı hızlı şekilde tükettiğini ifade eder. Bu dikleşmenin olduğu kısıma denk gelen aşağıdaki barlardan uyanık ve ekran açık kısımlarına bakmanız gerekli. Örneğin ekran kısmında herhangi bir renklenme olmamasına rağmen uyanık kısmında renklenme varsa bar bölümünde cihazın arka planda sürekli olarak işlemciyi yüksek hızlarda kullandığı anlaşılır. Şayet bu bölümde GPS Açık kısmında da renklenme mevcut ise yer bildirimi yapılabilen bir uygulama arka planda açık kalmış olabilir. Bataryanın kullanımı bundan sonraki aşamalarda tamamen sizin yorumunuza kalmış bir olay.

Muhtemel Senaryolar
Grafik Okuması: Grafik hızlı düşüşte, cihaz uyanık, ekran açık
Muhtemel Sebep: Yoğun bir internet kullanımı yada oyun oynama

Grafik Okuması: Grafik nerdeyse paralel, cihaz uykuda, ekran kapalı
Muhtemel Sebep: Gece saatlerinde cihaz beklemde

Grafik Okuması: Grafik hızlı düşüşte, cihaz uyanık, ekran kapalı
Muhtemel Sebep: Sonradan yüklenen bir uygulamanın arka planda açık kalması

Grafik Okuması: Grafik yataya yakın yükselişte, cihaz uyanık, ekran kapalı
Muhtemel Sebep: Cihaz şarjda iken arka planda açık kalan bir uygulamanın işlemciyi kullanması ve sonuç olarak yavaş doldurma

Android cihazınızın batarya kullanımını ve kontrolünü kendiniz yapamıyorsanız ve bizlerden yardım istiyorsanız, yukarıda bahsettiğim 3 bölümün ekran görüntülerini eklemeniz yeterli olacaktır.


Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

- Soru: Cihazı ilk aldığımda şarjı çok güzeldi zamanla kötü oldu sebebi ne olabilir?
- Cevap: Bataryanızın ömrü tükeniyor olabilir yada yüklediğiniz uygulama ve oyunlar sistemi yormaya başlamıştır. Çözüm için önce cihazı sıfırlayın sonra bataryayı değiştirin.

- Soru: Rom değiştirdim şarjım çok az gitmeye başladı sebebi ne olabilir?
- Cevap: Yeni sürüm yeni özellik ve görsellik demektir. Bir miktar azalması normaldir. Ama aşırı düşüş varsa önce cihazı komple sıfırlayın sonra yukarıdaki anlatılanlarla kontrol yapın.

- Soru: Cihazı kapatıp açınca şarjım aniden düşüyor sebebi ne olabilir?
- Cevap: Bataryanızın ömrü tükeniyor olabilir yada sistem şarjı doğru ölçemiyor olabilir. Çözüm için cihazı komple sıfırlayabilir yada yeni bir batarya deneyebilirsiniz.

- Soru:
- Cevap:

Önemli Not: Şarj için kullandığınız aksesuarların orjinal ve sorunsuz olduğu varsayılarak bu anlatım hazırlanmıştır. Bu aksesuarlarda olabilecek olası sorun yada uyumsuzluklar batarya ömrünüzü, şarj sürenizi, telefonun şarj kullanımını ve dolayısı ile istatistikleri olumsuz etkileyebilir.

Önemli Not: Bu konu altında rom veya kernel tavsiyesinde bulunmayınız. Şarj aksesuarları ile ilgili sorular sormayınız. Bunlar için rom ve aksesuar bölümlerini kullanabilirsiniz.


Linkback: Android Telefonlarda Şarj Kontrolü Nasıl Yapılır Nelere Dikkat Edilmelidir
  • Gösterim 3,911 
  • Yeni Başlayanların Temel Düzeyde Öğrenmesi Gereken Bilgiler
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz