Konuşabilen ve İşitebilen Giysiler

Başlatan Tekyürek, 26 Ekim 2014, 22:03:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Konuşabilen ve İşitebilen Giysiler

 

 

İpliğin hammaddesi fiberler iletişim ağlarının da hammaddesi olunca

 

El yapımı fiberler yani iplikler, bize kumaş hammaddesini hatırlatırken,   bilgi çağında fiberler iletişim ağlarının hammaddesini oluşturuyor.   Yakın bir zamanda ise fiberler bunların da ötesine geçerek çevre ile   etkileşime girecek ve konuşabilen, işitebilen giysilere sahip  olabileceğiz.

 

 

Giysimiz mikrofon olabilir

 

MIT laboratuvarlarında klasik bir mikrofonun malzemesiyle oynanarak ve  üretim şekli değiştirilerek yeni nesil fiberler yapılıyor. Mikrofonlarda  genelde piezo elektrik olarak  adlandırılan ve üzerine basınç  uygulandığında gerilim yaratan  malzemeler kullanılır. Bu malzemeler aynı  zamanda, gerilim  uygulandığında şekil değiştirebilen  malzemelerdir. Ses  dalgası, piezo elektrik özellik gösteren bir  malzemeye çarptığında  (mikrofona doğru konuştuğumuzda) malzeme titreşir  ve bu titreşim sonucu  gerilim meydana gelir. Bu sayede ses dalgasını  elektrik akımına  dönüştürmüş oluruz.

 

 

Tersi durumda ise hoparlör mantığı işler:

 

Piezo elektrik malzemeye elektrik akımı uyguladığımızda malzeme titreşir   ve biz de bu titreşimleri farklı sesler olarak duyarız. MIT'den Yoel   Fink ve ekibi, genelde mikrofonlarda kullanılan plastik bir malzemenin   içeriğindeki flor oranıyla oynayıp bir tarafta flor atomlarının diğer   tarafta da hidrojen atomlarının dizilmesini sağlayarak asimetrik bir   geometri oluşturdu; bu asimetri sonucu malzeme piezo elektrik özelliği   kazandı.

 

 

  Fiberlerin karışmasını önlemek için grafit içeren plastik kullanılmış

 

Optik fiberler üretilirken öncelikle tek bir malzemeden oluşan büyük bir   silindir yapılır ve sonra bu silindir ısıtılıp tel çekme yöntemiyle   fiber haline getirilir. Eklenmek istenen özellikler daha sonra   fiberlerin üzerleri çeşitli malzemelerle  kaplanarak elde edilir. Fink ve  ekibinin üretim yönteminde ise farklı  özelliklerde birçok malzeme  özenle bir araya dizilip ısıtılarak tel  çekme işlemine tabi tutulmuş.  Piezo elektrik mikrofonda, elektrik alan  metal elektrotlar sayesinde  oluşur. Fiber mikrofonda ise tel çekme  yöntemi metal elektrotların  şeklinin bozulmasına neden olur. Hem bunu  hem de tel çekme işlemi  sırasında fiberlerin karışmasını önlemek için,  Fink ve ekibi grafit  içeren plastik kullanmayı tercih etmiş. Sonuçta  malzeme ısıtıldığında,  plastiğin akışkanlığı grafite göre daha çok  arttığı için grafit  malzemenin şeklinin bozulması engellenmiş oluyor.

 

 

Giyilebilen mikrofonlar, casus kıyafetler olarak askeri alanda yerini almaya hazırlanıyor

 

Tek kullanım alanları bu da değil. Fiberler, medikal sensörler olarak   kullanılabilir. Kılcal damarların içine enjekte edilerek kan akış   hızını, beyindeki kan basıncını ölçebilir; ses dalgaları ve basınç   değişiminden etkilendiği için denizaltı radarlarda kullanılabilir.   Normalde milyonlarca akustik sensörün yapacağı iş, fiber kumaşlarla   oldukça basite indirgenmiş olur. Ekibin yeni hedefi ses dalgalarını   optik sinyallere dönüştürecek fiberler geliştirmek.  

 

Bıçaklı saldırılarda yırtılmaya karşı dayanıklı

 

Yüzüklerin Efendisi de dahil birçok fantastik hikayede kahramanlar   onları darbelere karşı koruyan bir pelerin ya da benzeri bir giysi   giyerler. Osaka'da kurulan bir Japon firması olan Nihon Uni firması bu  fantastik hikâyeyi gerçeğe dönüştürüyor.

Özellikle gece geç saatlerde şehirlerde suç oranları yükseliyor ve   dünyanın hemen hemen her yerinde bu suçlara çok sayıda kurban veriliyor.   Bu tür suçlarda zarar görmenizi engelleyecek hafif ama güvenli bir  giysi giymek artık hayal değil.

Üreticiler yeni ürünlerini, bu suçlara çocukların kurban gitmesinden   etkilenerek ortaya çıkardıklarını açıkladılar. Bu yeni ürünün kumaşı   kalın bir liften üretildi. Bildiğimiz pamuktan yapılan tişörtlerin üç   katı kadar sağlam.

Bu lif bir çeşit termoplastik olan polietilenden üretildi. Çok hafif   karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan bir malzemeden oluşan Dupont   firmasının geliştirdiği Kevlar'a benziyor.

Kevlar'lar günümüzde zırh, halat ve yanmaz koruyucu giysilerin yapımında   kullanılıyor. Bu tişörtün yapımında kullanılan fiber ise, Kevlar'dan   farklı olarak yıkanabiliyor, çok daha hafif ve günlük kullanıma uygun.  Nihon Uni firması tişörtlerinin bıçakla yapılan saldırılarda yırtılmaya  karşı dayanıklı olduğunu da iddia etti.

Haziran ayında Japonya'da piyasaya çıkacak olan tişörtün kısa ve uzun  kollu olmak üzere iki farklı modelinin olacağı bildirildi. Kısa kollu  tişört 190 dolardan, uzun kollu tişört ise 220 dolardan satılacak.

 

 Bilim ve Teknik -TÜBİTAK
Linkback: Konuşabilen ve İşitebilen Giysiler
  • Gösterim 2,054 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (1)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz