Vatan ve Bayrak Şairi /Arif Nihat Asya

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 01:25:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

'Ey, mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü

Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü'







'Seccaden kumlardı

 Devirlerden, diyarlardan

Gelip göklerde buluşan

 Ezanların vardı!'





Türk Edebiyat Tarihi'ne "Bayrak Şairi" olarak adını yazdıran Arif Nihat Asya,
  7 Şubat 1904 yılında Çatalca'nın İnceğiz Köyü'nde dünyaya geldi.  Babası  Tokatlı Zîver Efendi, annesi Tırnovalı Fatma Hanımdır. Nihat  Asya  bir aylıkken babasının ölümü üzerine, akrabalarının himayesinde  büyümek  zorunda kaldı. İlköğrenimine köyünde başladı fakat daha sonra   İstanbul'a geldi. Önce Haseki Mahalle Mektebi'ne daha sonra Gülşen'i   Maarif Rüştiyesi'ne devam etti. Yatılı olarak girdiği Bolu Sultanisi   kapatılınca, Kastamonu Sultanisi'ne aktarıldı. Liseyi bitirdikten sonra,   İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nun Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.



Milli Mücadele Dönemi'nde  Ankara'da bulundu.  Bu dönem onun şiire başladığı, Türklük ve vatan aşkı  ile şiirler  kaleme aldığı tarihlerdir. 1928 yılında Darülmuallimin'i  Aliye'den  edebiyat öğretmeni olarak mezun oldu ve Adana kolej ve  öğretmen  okullarında edebiyat öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. 1948  yılında  Edirne'ye tayin edildi. 1950-54 döneminde Adana Milletvekilliği,  1954  yılında Eskişehir milletvekilliği yaptı. 1962 yılında ise Ankara  Gazi  Lisesi'nden emekli oldu. 5 Ocak 1975 tarihinde Ankara'da vefat  etti.  



Edebiyatımızda “Bayrak” şairi olarak tanınan  Asya,  Bayrak şiirini Adana’nın kurtuluş günü olan bir “5 Ocak”ın  heyecanı ile  yazdı. Bir çok dergi ve gazetelerde yazılar yazdı.  Şiirlerinde hece,  arûz ve serbest vezinleri kullanan Arif Nihat,   nazmın her tür ve şekliyle eserler vermiştir. Fikrin ağır bastığı   şiirlerinde milliyetçilik konusu büyük bir yer tutar. Çok renkli ve   değişik biçimli şiirler yazmış olan Asya,  son şiirlerinde biraz da  mistisizme yönelmiştir. Şiirinde daima bir  yenileşme çabası içinde olan  şair, etkilerden uzak kalarak kendine özgü  bol renkli şiir dünyasını  oluşturmuştur.  



Güzel ve zarif benzetmelerin  yanı sıra,  keskin zekâsının, şakacı mizâcının mahsûlü olan nükteleri,  hicivleri,  kelime oyunları üslûbunu tamamlayan önemli unsurlardır.  Tarihimizin  şanlı sayfalarını şiirleştiren şair, Rubai türünün yeni Türk   edebiyatında önemli şahsiyetlerinden kabul edilir. Bayrak ve vatan,   onun mısralarında en usta anlatıcısını bulmuştur.





Şiir                Kitapları


               

             Heykeltraş (1924)
Yastığımın Rüyası                  (1930)
Ayetler (1936)
Bir Bayrak Rüzgar                  Bekliyor (1946)
Enikli Kapı                  (1964)
Kubbe-i Hadrâ                  (Mevlana üzerine, 1956)
Kökler ve Dallar                  (1964)
Emzikler (1964)
Dualar ve Aminler                  (1967)
Aynalarda Kalan                  (1969)
Kanatlar ve                  Gagalar (1946)

Linkback: Vatan ve Bayrak Şairi /Arif Nihat Asya
  • Gösterim 2,218 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1701

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2395

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1628

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1787

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1397


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz